Kladno parkoviště s rozhlednou nepostaví

Kladno - Plány Středočeského kraje mohly skončit pořádnou ostudou a vrácením více než stomilionové dotace. V areálu kladenské nemocnice chtěl totiž za evropské peníze vybudovat parkoviště. Podle bruselských pravidel by ale v blízkosti musela stát turistická atrakce. A tak hejtman David Rath vymyslel, že nechá přestavět komín bývalé nemocniční kotelny na rozhlednu. Na to se ale hned ozvala opozice. Podle ní by to bylo účelové zneužití dotací, což teď také potvrdil znalecký posudek.

Nemocnice nový parkovací dům nutně potřebuje. „Původním záměrem bylo propojit parkoviště schodištěm s vyhlídkovou věží, tvořilo by to takový turisticko-účelový komplex,“ přiblížil mluvčí středočeských krajských nemocnic Patrik Tomšů. Opozice ale upozornila, že spojení obou projektů by mohlo být vnímáno jako zneužití evropských peněz. V takovém případě by později musel kraj čerpanou dotaci vracet. Hejtmanství si nechalo vypracovat znalecký posudek, který obavy kritiků potvrdil. „Tušili jsme, že s tím bude problém, bylo by to ohýbání pravidel pro čerpání dotace,“ řekl opoziční zastupitel Jan Skopeček.

Ani od jednoho záměru ale kraj nechce upustit. Zvýšit kapacitu nemocničního parkoviště je priorita. A rekonstrukce komína bývalé kotelny nutnost, ten je ve velmi špatném technickém stavu. „Bylo doporučeno rozdělit projekt do dvou částí, zvlášť parkoviště a zvlášť rozhledna,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Markéta Vítková. Pracemi na rozhledně by se zároveň vyřešila i stará ekologická zátěž. Pod komínem jsou totiž uložené olejové nádrže, které je potřeba zlikvidovat.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rozhlednu by mohly zaplatit evropské peníze z kapitoly cestovní ruch. S dotací na parkovací dům to ale bude komplikovanější. Kraj o ni žádat nesmí, mohlo by ale město. Hejtmanství chce proto teď požádat o spolupráci kladenský magistrát.