V Janovicích hlídá pořádek soukromá firma

Janovice nad Úhlavou - Soukromou bezpečnostní agenturu na řešení problémů s nepřizpůsobivými občany si najala radnice Janovic nad Úhlavou. Pracovníci firmy kontrolují dodržování pořádku několikrát denně. Jsou prý úspěšní a hlavně levnější než městská policie.

Ubytovnu v blízkosti průmyslové zóny města obývají především sociálně slabší občané. Mnozí z nich podle vedení města nedodržují platné městské vyhlášky a celkově zhoršují bezpečnost v dvoutisícových Janovicích. „Jsou to hlavně krádeže železa, vykrádání zahrádek a garáží, v poslední době se objevily i případy obtěžování občanů žebráním,“ vyjmenoval starosta Janovic Michal Linhart.

Pro udržení pořádku si tedy město netradičně najalo bezpečnostní agenturu. Její pracovníci zajíždějí do Janovic několikrát denně a dodržování vyhlášek hlídají v rámci svých pravomocí. „Působíme na ně preventivně, domlouváme, neměli jsme tu žádný větší konflikt,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy Josef Mudra. Podle jednatele společnosti Aleše Rožně to sice úplně běžné není, v poslední době je ale o podobné služby stále větší zájem.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Pracovníci bezpečnostní agentury jsou ve zkušebním provozu. Hlídat janovické ulice budou nejméně do konce roku, pak zastupitelé jejich službu zhodnotí. Podle vedení města jsou zatím respektováni a starosta doufá, že tomu tak bude i v budoucnu. Jinak by totiž musel zřídit městskou policii, což by bylo výrazně dražší. „Náklady na městskou policii by byly ročně přes dva miliony, zatímco na agenturu jsou sotva třetinové,“ upřesnil Linhart.