Spálené Poříčí láká turisty

Spálené Poříčí – Do Česka přijíždí 57 procent zahraničních návštěvníků především za krásami hlavního města. Změnu by měl přinést projekt na podporu turistického ruchu v regionech, který realizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Zapojilo se do něj 14 vybraných měst – třeba Spálené Poříčí na západě Čech.

Spálené Poříčí investovalo za posledních 20 let do obnovy a ochrany památkové zóny více než 100 milionů korun. Všechny důležité historické stavby se podařilo zachránit. „Začali jsme s obnovou památek v roce 1992, kdy jsme sami požádali ministerstvo kultury o prohlášení památkové zóny,“ uvedl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (nez.). Nejnovější chloubou města je zrekonstruovaná budova Špejcharu – původní sýpky z roku 1725. „Byla komplexně obnovena v roce 2010, obnova stála celkem 17 milionů korun,“ doplnil místostarosta města Jindřich Jindřich (nez.).

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Obnova památek ale není samoúčelná, musí se o nich dozvědět veřejnost. A právě to je hlavním smyslem projektu Putování po historických městech, který realizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. „Sdružení se snaží, aby turisté nejezdili jenom do Prahy a Českého Krumlova, ale aby jezdili po celé republice,“ vysvětlil Pavel Čížek. Jednotlivá města si nemají konkurovat. Naopak, jejich nabídky pro české a zahraniční turisty by se měly navzájem doplňovat. „Jedná se vždy o města, která byla vyhlášena jako historická města některého roku,“ prohlásil za útvar komunikace projektu Jiří Kokoška a starosta Čížek dodal: „V těch městech probíhají takové TOP týdny, kdy se každý den koná kulturní nebo společenská akce.“

Na jižním Plzeňsku se putování po historických městech zastaví už příští měsíc, program je naplánovaný od 17. do 25. září.