Lidé chtějí zachovat školy, jihomoravský kraj má stovky připomínek

Brno - Dnes mají lidé poslední šanci poslat jihomoravskému krajskému úřadu připomínky k chystanému slučování středních škol. Na úřad přišla zatím stovka námitek vesměs od žáků nebo jejich rodičů. Většina z nich volá po zachování konkrétních škol. Kraj vzkazuje, že bude k těmto připomínkám přihlížet a stanou se podkladem pro rozhodnutí zastupitelů.

Podnětů od ředitelů, ale i žáků škol a obyvatel měst, kterých se optimalizace týká, měl kraj v posledních dnech neustále plnou schránku. „Denně jsou to i desítky připomínek, mnohé z nich se ovšem shodují,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

S reakcemi ředitelů kraj počítal a připustil, že se v návrhu může objevit ještě celá řada změn. Na jejich projednání mají krajští zastupitelé dva měsíce. „Zaslané námitky politici proberou jak mezi sebou, tak s vedením dotčených škol, s vedením dotčených obcí a s odbory, a pokud budou argumenty nespokojenců racionální a objektivní, určitě na ně zareagujeme,“ uvedl předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost jihomoravského zastupitelstva Jiří Janda.

Náměstek hejtmana JMK Stanislav Juránek (KDU-ČSL) k připomínkovému řízení (zdroj: ČT24)

Už teď má kraj za sebou první jednání v několika městech. Některým podnětům týkajícím se zachování určitých oborů pro danou oblast díky tomu zřejmě vyhoví. Zůstat by tak mohlo například zdravotnické lyceum ve Vyškově. „Velice podnětné bylo také jednání v Břeclavi, kde jsme se dohodli na zrušení ekonomického lycea, nicméně jako nevhodné se ukázalo navržené spojení obchodní akademie a gymnázia,“ tvrdí Juránek.

Takto politici postupně navštíví všechny školy. Další jednání o optimalizaci jihomoravského školství je naplánováno na 29. srpna, konečný verdikt padne v září.

Návrh optimalizace je podle ředitelů chaotický

Jihomoravský kraj chce kvůli slabším populačním ročníkům i finančním úsporám sloučit některé školy. Optimalizace se má dotknout dvanácti zařízení, ředitelé deseti škol ale s návrhem nesouhlasí. Argumenty mají nejrůznější – obsazenost škol, dostupnost pro žáky, ale i letitou tradici.

Samotné důvody optimalizace většina ředitelů chápe, kritizují však chaotičnost celého návrhu, který prý podle nich spíše než skutečný stav odráží politické sympatie. A také omezování některých oborů, které by měl kraj podle jejich názoru spíše podporovat.