Památková asociace chce převzít budovy v lázních Kyselka

Praha - Zchátralým lázním Kyselka u Karlových Varů svitla naděje na záchranu. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR požádala o bezúplatné převedení památkově chráněných objektů v bývalých lázních Kyselka na svoje sdružení. Využívá tak dřívějšího prohlášení současných vlastníků, kterými jsou Karlovarské minerální vody a společnost C.T.S. Duo. Ti v minulosti vyzvali k převzetí některých objektů, které obě společnosti neplánují zachovat. Nyní říkají, že jsou připraveny jednat, ale až na základě konkrétního projektu.

Památková asociace se do záchrany zdevastovaných lázní Kyselka zapojila v únoru, internetovou petici od té doby podepsalo už víc než 14 tisíc lidí. Teď přichází s dalším krokem – vyzývá vlastníky lázeňských budov, aby na ni převedly majetek lázní, o který se bude starat lépe.

Asociace chce hlavně zachovat historicky cenné budovy lázní jako celek, vlastníci nemovitostí v současnosti požadují zachování pouze tří památkově nejvíce cenných budov a ostatní by rádi nechali zbourat, uvedl prezident asociace Pavel Ries. Podle viceprezidenta asociace Martina Kadrmana je v současnosti nutné zabezpečit budovy před příchodem zimy zejména tím, že budou provizorně zastřešeny a postupně vysoušeny. Podle Riese asociace při zabezpečovacích pracích počítá s využitím finančních prostředků z havarijního fondu ministerstva kultury. Zpracování dokumentace k zastřešení budov podle něj slíbili zpracovat památkáři z Lokte.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

V neposlední řadě počítá i s vyhlášením veřejné sbírky, která bude uskutečnitelná v případě, že objekty bude vlastnit občanské sdružení, a nikoliv soukromé subjekty. „Myslíme si, že město Karlovy Vary a Karlovarský kraj budou stát za námi,“ řekl Ries. Podle něj ale obě zmíněné instituce samy o převzetí budov neuvažují, a proto se k tomuto kroku odhodlala asociace. Pokud současní vlastníci požadavek asociace vyslyší, stanou se historické budovy v Kyselce prvními chráněnými objekty v jejím vlastnictví, doplnil Ries.

Společnost C.T.S. Duo s převodem předběžně souhlasila. Druhý vlastník, Karlovarské minerální vody, je ochotný s asociací jednat. Zároveň ale tvrdí, že pracuje taky na svém vlastním projektu využití lázeňských budov, a bude důležité, jaký projekt prý bude lepší. Celá kauza je tedy otevřená.