Do Pardubic se možná pojede rychlostí až 110 km/h

Hradec Králové - Na silnici z Hradce Králové do Pardubic by se od září mohlo jezdit až rychlostí 110 km/h. Cesta by se tak řidičům zkrátila o 10 minut. Tuto novinku chce zavést ministerstvo dopravy. Chystá se spustit pilotní projekt, který u nás nemá obdoby. Počet silnic s vyšší povolenou rychlostí by se měl dále zvyšovat.

Silnice z Hradce Králové do Pardubic se zřejmě stane první silnicí v ČR, na které bude maximální povolená rychlost až 110 km/h. Dopravní experti však před zvyšováním rychlosti varují. Silnice I/37 by se mohla stát nebezpečnou pro chodce a cyklisty.

„Brzdná dráha automobilu jedoucího rychlostí 110 km/h je téměř o 50 procent delší než při rychlosti 90 km/h,“ varuje dopravní expert Aleš Hruška. „Tento úsek splňuje veškeré parametry k tomu, aby zde byla zvýšena rychlost až na 110 km/h,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Policie zde provádí namátková měření a ukazuje se, že již dnes si někteří řidiči pletou tento úsek s dálnicí. Jak potvrzuje mluvčí pardubické policie Eva Maturová, řidiči zde v několika případech překročili nejvyšší povolenou rychlost až o 50 km/h.

Silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva dopravy by se měl počet rychlejších silničních úseků zvyšovat. Potřebným bezpečnostním požadavkům však vyhovuje jen několik málo silnic.