Stavbu mostu v Ratíškovicích zkomplikovaly tekuté písky

Ratíškovice - Rekonstrukce průtahu Ratíškovic na Hodonínsku se neobešla bez problémů. Stavbaři si museli poradit s tekutými písky v půdě, které značně zkomplikovaly stavbu mostu. K jeho zajištění využijí speciální technologie, plánovanou dobu rekonstrukce by to ale nemělo prodloužit. Řidiči jedoucí přes Ratíškovice budou muset využívat objížděk zřejmě až do konce září.

Ratíškovicemi ještě nedávno projíždělo až 11 tisíc aut denně, teď jsou v centru vidět jen chodci či cyklisté. Auta z obce vyhnala deset let plánovaná rekonstrukce vytíženého průtahu.

„Silnice byla z důvodu vysokého provozu už ve velice špatném stavu. Lidé si neustále stěžovali, že jim kvůli tomu začaly praskat domy v okolí, což máme doložené odbornými posudky. Snahu o rekonstrukci silnice jsme vyvinuli už v roce 2000,“ uvedl starosta Ratíškovic Jaroslav Uhlík (KDU-ČSL). Peníze na ni však kraj dokázal najít až letos.

Zatímco lidé si plnými doušky užívají několikaměsíčního klidu, podnikatelé už jsou jako na trní. Uzavírka v obci pro ně znamená ztráty. Komplikace kolem stavby mostu přes místní potok je proto pořádně vyděsily. Hladce plynoucí rekonstrukce narazila na tekuté písky, které se nacházejí pod celou obcí. „Geologické složení půdy v Ratíškovicích je dáno převahou jílů, písku a zvodnělých písků,“ vypočetl starosta. Tyto problémy se v obci vyskytly už dříve. „Lidem se stávalo, že když kopali studnu, tak jim na tekutých píscích dokonce uplavala skruž,“ tvrdí Uhlík.

Zajištění mostu rekonstrukci neprotáhne

Tekuté písky neustále zaplavovaly vyhloubený prostor, ztěžovaly práce a ohrožovaly i okolní zástavbu. Recept na vodního nepřítele ale stavebníci nakonec našli. „Celou stavební jámu jsme obehnali štětovou stěnou z ocelových larsenek, tím pádem jsme zamezili vymývání jemných zrn z podzákladí,“ popsal vedoucí Správy a údržby silnic v Hodoníně Martin Bedrava.

Vedoucí SÚS v Hodoníně Martin Bedrava o rekonstrukci silnice v Ratíškovicích (zdroj: ČT24)

Technologické opatření sice znamená určité zpoždění, celkovou naplánovanou dobu oprav to ale neprodlouží. „Bylo nám přislíbeno, že přestože se výstavba mostu zdržela, most by měl být dokončený v rámci druhé etapy prací,“ dodal starosta.

Rekonstrukce silnice v Ratíškovicích by měla být hotová do konce září, náklady na ni nepřesáhnou 35 milionů korun.