Volby v Bohách zřejmě opět skončí u soudu

Bohy (Plzeňsko) – Souboj o radnici v obci Bohy v severním Plzeňsku pokračuje. Loňské volby soud zrušil, stejně jako ty následující v dubnu. Důvodem bylo účelové přihlašování voličů do obce. Nové volby se budou ve vsi konat 22. října a termín pro podání kandidátních listin je do příští středy. Již nyní je však zřejmé, že opět skončí u soudu.

Loni si dlouholetý starosta Antonín Levý do vesnice přihlásil devět svých příznivců. Letos v dubnu jeho odpůrci proti němu použili stejnou zbraň, akorát v mnohem větším měřítku a nových obyvatel se najednou objevilo 48. Protože to starostovi dříve opakovaně vycházelo, jinou možnost jsme neměli, omlouvají svůj krok obyvatelé.

Malá vesnička se rázem radikálně rozrostla. Výsledek hlasování byl tak jasný a starosta neměl ve volebním boji žádnou šanci. Krajský soud v Plzni ovšem prohlásil opakované volby za neplatné.

Nyní se chystají v Bohách volby další. Počet obyvatel se od dubna změnil jen nepatrně, poklesl o dvě osoby. Účelové přihlašování obyvatel se tedy zatím nekoná. Stejný počet voličů ale znamená i stejný výsledek hlasování.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Další volby tak budou zase jen fraška a pro současné vedení radnice předem prohraný boj. „K tomu soudu zřejmě půjdeme znova,“ slibuje místostarosta Bohů s tím, že se jemu ani ostatním nelíbí, že by o osudu obce měli rozhodovat lidé, kteří zde nežijí.

Podle předsedy senátu plzeňského soudu Václava Roučky jediným řešením, jak patovou situaci vyřešit, je změnit zákony. Ovlivňování výsledků obecních voleb by mělo být výrazně komplikovanější. Obyvatelé Bohů si zase myslí, že pomoct může jedině třetí kandidát.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)