Vrchní soud zmírnil tresty podvodníkům z Realit z Lipé

Brno/Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zmírnil tresty pro majitele kuřimské firmy Reality z Lipé, kteří měli připravit o dvacet milionů své klienty. Naslibovali jim stavbu levných domů na klíč, které však většině z nich nikdy nezrealizovali. Marek Mřihlad i Robert Justych se dovoláním snažili zvrátit rozsudek, podle něhož měli strávit ve vězení dohromady 16,5 roku. Podle dnešního rozsudku ale do vězení půjdou. Mřihlad v něm však stráví místo 9,5 roku sedm let a deset měsíců a Justych místo sedmi let šest.

Soudce dnes ke zmírnění rozsudku nepřiměla obhajoba obou můžu, v úvahu však vzal výši způsobené škody. „Verdikt o vině byl v pořádku, nebylo shledáno žádné pochybení, soud se správně a logicky se vším vypořádal. Jediné, co krajský soud nedocenil, je rozsah trestní sazby v kontextu způsobené škody. Od novely zákona je sazba snížena na 5-10 let a ve stejné sazbě končí i miliardové podvody. Vzhledem k dvacetimilionové škodě se proto soud rozhodl trest snížit,“ vysvětlil soudce.

Přesto oba dnes k soudu přišli s nadějí, že je zbaví obžaloby. Oba totiž říkají, že podvod nikdy neplánovali a šlo jen o selhání podnikatelského záměru. „Při zpětném pohledu hledím na vše jinak. Financování projektu jsme asi podcenili, ale nebyl to úmysl, nebyl jsem schopen to rozpoznat. Současná situace klientů mě velice trápí. Dělal jsme maximum aby společnost dostála svým závazkům,“ prohlásil dnes u soudu Justych.

Robert Justych z Realit z Lipé
Zdroj: ČT24

27 rodin skončilo bez peněz a bez domu

Podvod Mřihlada a Justycha ale dokládá výpověď 27 rodin, kterým slíbili v letech 2006 až 2009 za předem složené peníze stavbu domu. Jimi najatí stavbaři však často neodvedli smluvně dohodnutou práci a podvedení lidé proto nedostali, za co zaplatili. Krajský soud navíc konstatoval, že firma neměla od samého začátku potřebný vstupní kapitál, se stavbou domů a developerskou činností neměla zkušenosti a nebyla proto schopná dostát svým závazkům. „Peníze klientů použili Mřihlad s Justychem částečně na financování nákladného chodu své firmy, částečně pro vlastní potřebu,“ řekl soudce Daniel Plšek. Jen část z vybraných záloh posloužila na zahájení stavby slíbených domků. Rozestavěné základy budov po celé republice a na Slovensku však byly podle soudu mimořádně nekvalitní a odbyté.

Telefonát Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Kromě svých klientů, toužících po novém bydlení, podvedli Mřihlad a Justychem také zhruba tři desítky stavebních a dodavatelských firem, kterým za odvedenou práci nezaplatili. Insolvenční správce Tomáš Kaláb během vyšetřování uvedl, že poškození klienti se vrácení peněz nedočkají, nepodařilo se totiž zajistit bankovní účty odsouzených ani žádné jejich movité věci. Policie se domnívá, že peníze muži vyvedli na utajená zahraniční bankovní konta, nikdy se jí to však nepodařilo prokázat.