Larvy kůrovce napadá virus, kácení se přeruší

Modrava - Kůrovec na Šumavě má na kahánku. Díky chladnému počasí a neutuchajícím dešťům ho kromě dřevorubeckých pil likvidují také houby, plísně a především viry. Správa národního parku chce území podrobně sledovat a prozatím těžbu napadených stromů do pondělí přeruší. Poté vedení parku rozhodne, zda těžbu stromů zastaví definitivně. V případě, že vedení parku objeví parazity v kmenech stromu, nebude v kácení pokračovat, přestože strom bude usmrcen a uschne.

Vir kůrovce pod kůrou usmrtí a tyto stromy není nutné kácet, protože už z nich brouk nevylétne a neohrozí další porosty. „Kůrovec pod kůrou už je mrtvý a strom už není potenciální hrozbou pro další stromy. Brouk už z něj nevyletí a nenapadne další stromy,“ vysvětlil náměstek ředitele šumavského parku Jiří Mánek. Na Ztraceném, kde aktivisté od konce července blokují těžbu napadených stromů, kácení pokračuje a skončí tento pátek. „Plánovaných 5 000 stromů zvládneme,“ dodal Mánek. Poté se budou ještě odkorňovat kmeny nastojato, ale zvuk motorových pil utichne.

Pracovníci u Železné Rudy zkontrolovali asi 20 stromů a dnes a v pátek jich prohlédnou stovky. Podle výsledku se v pondělí NPŠ rozhodne, zda bude pokračovat kácení v těžených lokalitách. Podle Mánka se paraziti objevují každý rok, ale záleží na počasí. „Vzhledem k tomu, že loňské napadení a nárůst kůrovce byl opravdu obrovský, tím, že hodně prší a počasí nám přeje, tak se dala vysoká parazitace očekávat. Je zřejmě vyšší než loni,“ dodal.

Šumava
Zdroj: ČT24

Kůrovec umírá kvůli kombinaci plísní, hub a virů. „Některé vzorky jsme nechali poslat na vyšetření a bylo nám předběžně řečeno, že brouka ve stadiu larvy napadl nějaký virus. Definitivní zprávu budeme mít v pondělí,“ uvedl Mánek. Podle něj jsou těžební práce naplánované po celém NPŠ, od Nové Pece po Železnou Rudu. „Natěženo je letos už asi 160 tisíc metrů krychlových kůrovcem napadeného dřeva a nějakých 50 tisíc vyznačeno,“ dodal Mánek. Na Ztraceném u Modravy skončí těžba zhruba 5 000 stromů v pátek. Na místě je kolem 45 aktivistů, kteří se snaží kácení blokovat. Vymezená místa pro těžbu stále hlídá zhruba 50 policistů.