V Brdech bude chráněné území ještě před odchodem armády

Příbram - V Brdech bude vyhlášeno chráněné území ještě předtím, než armáda újezd opustí. Po dnešním jednání se starosty v Jincích na Příbramsku to oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by měla být chráněná krajinná oblast Brdy dokonce větší, než je současná rozloha újezdu, a zahrne i vedlejší rezervace.

Ministerstvo obrany na jaře oznámilo, že plánuje málo využívaný prostor Brd o rozloze 260 kilometrů čtverečních opustit do roku 2015. Zůstat by tam měla pouze dělostřelecká posádka z jinců. Rušit a zmenšovat plánuje i ostatní újezdy, jelikož je prý v jejich nynějším rozsahu k výcviku vojáků nepotřebuje. Ušetřit by díky tomu mohlo okolo 150 až 200 milionů korun ročně.

Hejtmani a starostové ze Středočeského a Plzeňského kraje s tím příliš nesouhlasí, obávají se zničení přírody a zdrojů pitné vody. Chtějí také, aby ministerstvo obrany zveřejnilo analýzu, která rozhodnutí opustit Brdy předcházela. Území se má podle nich vrátit do stavu před rokem 1927, kdy vojenský prostor vznikl. To však ministerstvo odmítá.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jak s municí?

Největší strach však mají starostové z nevybuchlé munice, která se může ukrývat pod zemí. Prohlášení ministra obrany, že armáda počítá pouze s povrchovým sběrem, nikoliv s hloubkovou sanací, je příliš neuklidnilo. „V pyrotechnice vidím obrovský problém. Co se stane za 5 či za 10 let, až to tam utrhne nějakému dítěti nohu?“ ptá se starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD).

Vondra v tom však přílišnou komplikaci nevidí. „Do některých území, kde jsou nyní dopadové plochy, je tam vysoká koncentrace pyrotechniky a zároveň velmi cenná flóra, tak tam bude vysoký stupeň ochrany přírodního prostředí a zakázaný vstup,“ argumentuje ministr obrany.

Vojenské újezdy, které armáda opustí
Zdroj: ČT24

„Je to krásná a v mnoha případech nedotčená příroda, kterou je důležité uchovat i jako rekreační zázemí pro velkou část Čech,“ potvrdil na dnešním jednání Vondra. Starostové s turistickým využitím souhlasí, žádají ale také stavební uzávěru, která by neumožnila developerům přílišné zásahy do rázu krajiny. Obce se budou snažit i omezit těžbu dřeva, která by mohla vést k destabilizaci ekosystému.

Vznik rezervace podporuje i Středočeský kraj, kde by měla mít i své sídlo. Plzeňský kraj se tomu nebrání, má ale podmínku, že se území rozdělí napůl mezi oba kraje, aby lidé nemuseli Brdy objíždět. Ministr Chalupa však chce mít kraj jednotný.