Zlín šetří, o městské byty se bude starat magistrát

Zlín - Městské byty ve Zlíně bude od listopadu spravovat magistrát. Zřídil už kvůli tomu oddělení bytové správy, které spadá pod odbor ekonomiky a majetku. Chce tak ušetřit statisícové náklady za správu bytů městskou společností. Přitvrdí však také v přístupu k neplatičům, kteří městu dohromady dluží 26 milionů korun.

Zlín vlastní 2 350 bytů, 180 nebytových prostor a 850 garáží. O jejich správu se dosud stará městská společnost Správa domů Zlín, která v současnosti zaměstnává 26 lidí. Její hospodaření je ale podle vedení města neefektivní. „Neodvádí dobrou práci. Spousta věcí se stejně musí řešit na magistrátu. Komunikace se společností je špatná, mají navázané letité vztahy se soukromými firmami a navíc máme pocit, že tam právě kvůli tomu unikaly peníze,“ netajil podezření magistrátu náměstek primátora Zlína Ondřej Běták (nez.). „Netvrdím, že by se tam podplácelo, ale myslíme si, že mnohé zakázky byly o dost dražší, než za kolik je bylo možné udělat,“ vysvětlil.

Náměstek primátora Zlína Ondřej Běták o správě městských bytů (zdroj: ČT24)

Oddělení bytové správy by mělo sídlit přímo v budově magistrátu. „Ušetříme v součtu několik pracovních míst a řádově několik set tisíc korun ročně na nájemném, které Správa domů Zlín platila soukromému subjektu,“ uvedl náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (nez.). Jen na nájemném Zlín ušetří zhruba 400 tisíc korun, celková úspora by se podle Dufka mohla vyhoupnout až ke třem milionům korun za rok.

Zlín si došlápne na neplatiče

Magistrát bude moci lépe kontrolovat nakládání s městskými byty a zjednoduší se tím také vymáhání dluhů od neplatičů. Ty v současnosti dosahují 26 milionů korun. „Tohle opravdu nefungovalo. Pohledávky si do jisté výše spravovala společnost sama, jenomže často nám je nepředávala, tudíž s tím magistrát nemohl nic dělat. Máme letité pohledávky, staré i osm či deset let, které jsou prakticky nevymahatelné. Správa zkrátka neprobíhala dle našich představ,“ tvrdí Běták. Magistrát teď čeká spousta práce, než se mu podaří v nepřehledných agendách sjednat pořádek.

Městská společnost Správa domů Zlín však zůstane zachována, i když se značně zredukovanou zaměstnaneckou základnou. Nadále se bude starat o správu soukromých domů.