Houbaři, pozor na vykradače aut!

Palkovice - Houbařská sezona v Beskydech a Jeseníkách vrcholí. Kromě lesních sběračů ale přitahuje také stále více zlodějů, kteří vykrádají zaparkovaná auta. První případy už šetří kriminalisté na Bruntálsku a Frýdeckomístecku. Policisté zároveň rozjeli informační kampaň s radami pro řidiče.

Jen za poslední tři dny napočítali policisté v Beskydech a Jeseníkách pětadvacet případů vykradených aut odstavených houbaři na lesních cestách. „S příchodem houbařské sezony evidujeme každoročně zvýšený počet vloupání do motorových vozidel,“ potvrdil mluvčí frýdeckomístecké policie Vlastimil Starzyk.

Pro řidiče v horách proto přichystali policisté preventivní kampaň. Na zpětná zrcátka a kliky jim věší kartičky s připomenutím, aby si osobní věci brali s sebou. „Doporučujeme řidičům, aby si ve svých vozech nenechávali žádné cennosti, mobilní telefony či tašky,“ řekl René Kocián z policie v Palkovicích. A už vůbec ne na viditelných místech. Takové opomenutí je pak pro zloděje velkým lákadlem.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Lidé by si měli dávat pozor nejen na své věci, ale také na to, co sbírají. V těchto dnech totiž začíná v lesích růst naše nejjedovatější houba, muchomůrka zelená. Neznalý houbař ji může snadno zaměnit za bedlu, holubinku či další jedlé druhy.