Dluh za místostarostku zaplatí občané

Trutnov - Čtvrtmilionový dluh odpustila trutnovská radnice společnosti místní místostarostky Hany Horynové. Firma několik let nezaplatila Městskému bytovému podniku za energie. Zastupitelé nyní dluh smazali, protože dluh je údajně nevymahatelný. Vše tak nakonec zaplatí obyvatelé Trutnova.

Ubytovací a restaurační firmu provozovala místostarostka Horynová společně se svým bratrem Zdeňkem Soumarem. On byl jednatel firmy, ona společnicí s pětasedmdesátiprocentním podílem. Společnost ale neplatila za dodávky tepla. Dluh se vyšplhal na 223 122 korun. Horynová se ale ke dluhům společnosti, kterou ze tří čtvrtin vlastní, nehlásí. „Necítím se za tento dluh zodpovědná,“ prohlašuje.

Trutnovské zastupitelstvo se nakonec rozhodlo dlužnou částku smazat. Ze sedmadvaceti zastupitelů jich pro odepsání pohledávky zvedlo ruku devatenáct, proti nebyl ani jediný. Důvodem je její nedobytnost - dlužníka prý nelze kontaktovat. „Vymáhání měla na starosti právnička Městského bytového podniku a tohle je vyjádření z její strany. Já jsem nevěděl, že paní místostarostka Horynová je v této společnosti přímo zaangažovaná,“ tvrdí místostarosta Tomáš Hendrych.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Místním se postup radnice nelíbí. „Jako kdyby tím vedení města chtělo říci, že je tu určitá vrstva obyvatel, která své závazky plnit nemusí,“ zlobí se místní občan Petr Sobotka, který se jednání zastupitelstva zúčastnil. „V podobných případech se tak postupuje vždy, nedobytná pohledávka se odepisuje,“ brání postup radnice Horynová. Dluh tedy nese k tíži Městský bytový podnik čili, jak připustil místostarosta Hendrych, všichni obyvatelé města Trutnova.