Incident na Šumavě: Na dřevorubce spadla pila, hledá se viník

Praha - Dřevorubec na šumavské lokalitě Na Ztraceném se dnes poranil na noze nastartovanou motorovou pilou. Údajně se tak stalo po potyčce s jedním z aktivistů. Muže s poraněním nohy vezou záchranáři na ošetření do nemocnice, zranění by podle prvních informací nemělo být nijak vážné. Policie incident vyšetřuje.

Mluvčí aktivistů Vratislav Vozník popřel tvrzení, že na zranění měl podíl někdo z aktivistů. Dřevorubec se podle něj zranil mimo prostor označený pro těžbu, kde ořezával větve z poraženého stromu. „Podle mých informací v tomto incidentu nikdo z blokádníků nehrál jakoukoliv roli. Nedaleko dělníka byly jen dvě blokádnice, které monitorovaly práce mimo pásku,“ řekl Vozník.

Podle mluvčího parku Pavla Pechouška se událost stala v místě, kde byli minimálně dva aktivisté, kteří stěžují práce dřevorubcům. „Nešťastná událost je přímým důsledkem nepřehledné situace, ke které díky blokádě v lokalitě Na Ztraceném došlo,“ konstatoval mluvčí parku Pavel Pechoušek. První ošetření zraněného provedla Informační strážní služba Národního parku Šumava, pak ho převzala záchranná služba a převezla k ošetření do nemocnice v Sušici.

Transport zraněného dřevorubce
Zdroj: ČTK

V lokalitě je dnes kolem 40 aktivistů, kteří se stále pokoušejí dřevařům bránit v kácení stromů. Park nicméně oznámil, že zřejmě dnes by měli dřevorubci práce v lokalitě ukončit, v dalších dnech by se měla zřejmě jen loupat kůra ze stojících stromů, uvedl Pechoušek. Aktivisté, kteří se snaží těžbě zabránit, ale tvrdí, že v dané oblasti je prý ještě asi tisícovka stromů, které park hodlá pokácet, a vedení parku příliš nevěří.

Boj o kůrovce trvá už 25 dní

Desítky aktivistů se snaží dřevařům bránit v práci v šumavské lokalitě Na Ztraceném už 25 dní. Zatím není jasné, jestli by se po ukončení těžby aktivisté z Modravy stáhli. Nevěří totiž, že vedení parku už vytěžilo napadené stromy. Ředitel Šumavy Jan Stráský už ale minulý týden České televizi potvrdil, že se práce chýlí ke konci.

Aktivisté se ale hodlají i tak do lokality denně vracet, aby se přesvědčili, zda kácení stromů pokračuje či nikoliv. Teprve až prý zjistí, že se v okolí Ptačího potoka několik dní nic neděje, formálně blokádu odvolají.

Vratislav Vozník, mluvčí blokády:
„Kdyby to měla být nějaká finta parku, budeme mít stále na místě hlídky a v případě, že by se dřevorubci vrátili, jsme poměrně rychle schopni zase začít kácení blokovat.“

Do lokality přišli aktivisté 15. července, těžařské práce začaly až o deset dní později. To se naplno rozjela aktivní blokáda i zásahy policistů. Ti řešili 216 přestupků, 180 lidí zatkli a u poloviny z nich použili donucovací prostředky. O tom, jestli byly oprávněné a přiměřené, jak policie tvrdí, se vedou spory. Aktivisté sepisují trestní oznámení, zatím podali tři.