Městská nemocnice v Ostravě hledá lékaře

Ostrava - Městská nemocnice v Ostravě nutně potřebuje lékaře. Nejhorší situace je na onkologii, kde momentálně zůstala jen primářka. Nemocnice se proto rozhodla, že osloví i lékaře na Slovensku a v Polsku. Lákat nové lékaře chce nejen na nadstandardní platy, ale třeba také na bydlení. Vlastní možnosti má ale omezené, a tak se obrátila na magistrát.

Dva a půl tisíce nových pacientů ročně přijme onkologická ambulance Městské nemocnice v Ostravě. Najednou by tady mohlo dostat péči až 12 nemocných. Chybí ale to nejdůležitější - lékaři. „V současné době jsem tady zůstala na plný úvazek sama,“ potvrdila primářka oddělení Ivana Zíková. Atestovaní onkologové podle ní o práci v nemocnicích zájem nemají. „Pokud se lékaři specializují na onkologický obor, tak zůstávají v komplexních onkologických centrech, kde získají svoji erudici,“ vysvětluje.

  • Městská nemocnice v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278656.jpg
  • Městská nemocnice v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278657.jpg
  • Onkologie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2787/278658.jpg

Tomáš Nykel řídí městskou nemocnici od června. Nedostatek lékařů považuje za jeden z největších problémů tohoto zdravotnického zařízení. „Ten problém ale začíná už na vysoké škole, kde do jakési kvóty našich studentů jsou započítaní i slovenští studenti, tím pádem kvóta klesá a klesá a už nás to doběhlo i v praxi,“ říká.

Městská nemocnice ale má výrazný nedostatek lékařů nejen na onkologii, ale chybí taky na ortopedii a neurologii.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Vedení nemocnice hledá lékaře, obchází jiné nemocnice, už nám vyšly inzeráty na Slovensku, zvažujeme Polsko,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Maléř. Nemocnice nabízí nadstandardní platy. Levné bydlení, které mladí lékaři potřebují asi nejvíce, jim ale nemocnice nabídnout nemůže. „Ubytovna už je několik let zavřená a byty jako takové nemocnice nemá, nicméně budeme jednat s magistrátem,“ řekl ředitel Tomáš Nykel. Ani magistrát ale zatím žádné konkrétní nabídky pro lékaře, kteří by v městské nemocnici chtěli pracovat, nemá.