Ve Studénce otevřeli první část dálničního přivaděče

Studénka - Část silničního přivaděče ve Studénce na Novojičínsku otevřelo Ředitelství silnic a dálnic. Řidiči ho ale budou moci využít až na konci srpna. Na druhou část přivaděče ve směru na Bílovec si pak budou muset ještě nejméně rok počkat. Až Ředitelství silnic a dálnic obě části přivaděče zprovozní, řidiči nebudou muset zajíždět až do Bravantic, ale obchvat je napojí rovnou na silnici první třídy.

Na levé straně rušná silnice, na pravé prázdný dálniční přivaděč. Jeho část Ředitelství silnic a dálnic po dvouletém zpoždění sice konečně otevřelo, jenže odborníci musejí ještě prozkoumat, zda je v pořádku. „Takže se dá reálně očekávat, že někdy kolem 30. srpna se to spustí do zkušebního provozu,“ uvedl starosta Studénky Ladislav Honusek.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„Dřív to nešlo z technických důvodů, po vozovce přijížděly těžké stroje, které pracovaly na druhé půlce směr Bílovec. A kdyby se tam ta horní vrstva dala, mohla by být poškozena vozovka,“ vysvětluje zpoždění tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Nina Ledvinová.

Přivaděč má Studénce posloužit jako obchvat, jeho zpoždění tak městu způsobilo řadu problémů. „My jsme i kanalizaci odkládali o celý rok kvůli hlavnímu řádu komunikace třetí třídy, která je ve městě Bravantice, ale bohužel v letošním roce jsme nemohli čekat, museli jsme ji rozkopat, takže je tam situace velmi vážná,“ říká starosta Honusek.

Druhá část dálničního přivaděče povede na severozápad od Studénky do Bílova a Bílovce. Kvůli opakovaným sesuvům půdy se ale dokončení tohoto úseku neustále odsouvá. „Když budu hodně optimistický, řeknu, že se snad otevře příští rok,“ říká skepticky Ladislav Honusek. A zřejmě má pravdu. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové tento termín bude platit, pokud vše půjde bez problémů. „Takto by to mělo proběhnout za předpokladu, že kopec bude stabilizován a na jaře roku 2012 nebude zaznamenán žádný nebezpečný pohyb na monitorovacích bodech,“ potvrdila.