Na velkou cenu proudí tisíce milovníků jedné stopy

Brno - Masarykův okruh v Brně patří následující tři dny Velké ceně ČR. V královské kubatuře Moto GP bude startovat i nejlepší český závodník Karel Abraham a organizátoři proto očekávají, že by mohl padnout čtyři roky starý rekord v návštěvnosti. Dnešní tréninkové jízdy už přilákaly desetitisíce diváků, kteří hledají nocleh, kde se jenom dá. Na místě je přes 2000 aut a 600 motorek. Největší nápor ale organizátoři teprve čekají.

Z Masarykova okruhu se stala nedobytná pevnost. Okolí je v obležení hlídek pořadatelů a policistů, kteří usměrňují provoz. Už na dnešní tréninkové jízdy se hrnuly tisíce fanoušků. „Je tady docela hojná účast, samozřejmě díky startu Karla Abraháma v té nejprestižnější kategorii Moto GP,“ pochvaluje si mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana.

Kempy se od rána postupně zaplňují, některé už jsou plné více než z poloviny. Motocykloví nadšenci se ale ubytovávají i v soukromí v přilehlých vesnicích či v Brně. Někteří kempují na černo i na zahradách před domy lidí, jiní obsadili místa v hotelech a penzionech. Musejí za to však sáhnout hlouběji do kapsy, protože někteří hoteliéři využili příležitosti a zvedli ceny až na dvojnásobek té běžné.

Reportáž Brbory Žítkové a vstup Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Dopravní situace je bez problémů, policie vše zvládá bez potíží. Pátek je navíc relativně nejklidnějším dnem, největší nápor je tradičně v sobotu a v neděli. Menší komplikace se stala pouze v blízkosti sjezdu z dálnice, kde došlo k nehodě tří osobních aut. Obešla se však bez zranění, pouze se vytvořila zhruba 4kilometrová kolona, která se postupně rozjíždí.