Termín vypršel, ale odpad z Libčevsi nezmizel

Litoměřice – Právě dnes vypršel termín, dokdy měla zmizet nelegální skládka odpadu z Libčevsi na Litoměřicku. 800 tun rozdrcených odpadků ale pořád leží na svém místě. Úřady chtějí materiál vrátit zpátky do Německa, odkud pochází, brání jim v tom ale majitel. Nyní mu hrozí také pokuta 50 milionů korun.

Jsou tuny rozemletého dřeva, pneumatik a plastů odpadem, a nebo je to palivo? To je základ sporu o skládku v Libčevsi. Česká i německá strana se shodly na tom, že jde jednoznačně o odpad, což potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Bylo nám přislíbeno, že dnešní termín měl být poslední, kdy to mělo zmizet. Haldy zde stále leží, zlobí se starosta Libčevsi Tomáš Ekrt (ČSSD).

Drť leží v uzavřeném areálu a její majitel ji odmítá vydat zpátky do Německa. Tvrdí, že materiál dodává svým zákazníkům, kteří ho zkušebně spalují. „Průběžně děláme palivové zkoušky, a to už asi od půl roku od doby, co jsme to naváželi,“ tvrdí jednatel firmy Alfa Green Power Petr Ďurica. Proti tomu se však ohrazuje ředitelka pobočky České inspekce životního prostředí pro Ústecký kraj Jana Moravcová: „V Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském ani Středočeském kraji není v současné době žádné spalování tohoto odpadu povoleno.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Podle inspekce navíc majitel nemá potřebná povolení, aby materiál mohl skladovat, a hrozí mu padesátimilionová pokuta. Úřady se teď snaží namletý materiál dostat zpátky do Německa. „Začínáme jednat s policií a doufáme, že odpad co nejdříve zmizí z obce,“ věří starosta.

Kdy přesně k odvozu dojde, úřady kvůli větší bezpečnosti tají. Libčeves má s odpadem dovezeným z Německa už špatné zkušenosti. Před pěti lety tu jinou skládku někdo opakovaně zapaloval a obyvatele tak řadu dní dusil kouř a saze.