Ostravské laguny už řeší i v Polsku

Ostrava - Problém s odpadem z ostravských lagun už řeší i v Polsku. Toxické jedy z bývalé chemičky Ostramo zde objevili na nelegální skládce, přitom téměř 200 tisíc tun kalů z lagun mělo zmizet už před rokem. Kvůli komplikacím si ale sdružení Čistá Ostrava, které státní zakázku na sanaci lagun získalo, vymohlo prodloužení o tři roky.

Nepříjemný zápach ropného odpadu z ostravských lagun už netrápí jen místní obyvatele. Přes tři sta tun těchto nebezpečných látek objevili polští inspektoři v nelegálním skladu v Sosnovci. Firma Simul trust, která tam odpad vyvezla, ho pak kvůli postihu zase vrátila do Česka. „V naší redakci máme k dispozici záznam polského ministerstva životního prostředí o tom, že bylo zahájeno správní řízení s touto vratimovskou firmou,“ tvrdí Zuzana Kubátová z Hospodářských novin. „V současnosti se touto činností naše společnost už nezabývá. Domnívám se, že závažnějším problémem je momentálně hromadění jednotlivých vstupů pro výrobu tohoto paliva na území Ostravy, konkrétně v areálu lagun Ostramo,“ vyjádřil se ředitel společnosti Simul trust Jan Foltýn.

Ostravské laguny
Zdroj: ČT24

Problém dovezeného odpadu řeší i Ústecký kraj. Chce jej spalovat místní cementárna. Je ho ale tolik, že jí to bude trvat šest let. Mezi tím musí chemikálie zůstat v meziskladu. „Zátěže je tady dokola už tolik, že o další nestojíme,“ řekl místostarosta Čížkovic na Litoměřicku Pavel Kimmer. „Je to běžná akce, běžný obchod, který děláme. Tyhle typy odpadů z ropných zbytků, ze zpracování uhlí, jsou výborné palivo,“ tvrdí ředitel pro alternativní paliva a ekologii v Cementárně Lafarge Jan Špaček.

Průtahy v likvidaci ropných lagun se ale nelíbí samotným Ostravanům. Symbolicky proto v noci na pátek znečistili páchnoucí tekutinou několik míst, mezi nimi i krajský úřad. „Když pracovníci krajského úřadu přišli do práce, zjistili, že před budovou je bazének s vodou a zřejmě vyjetým olejem, zavolali hasiče, aby tento bazének odstranili,“ potvrdila tisková mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Na místě byl také vzkaz: „Možná někoho symbolické laguny naštvou, ale co je to proti problému skutečných lagun OSTRAMO? Máme podle nás zcela legitimní požadavek, aby ostravští politici zvýšili tlak na jejich vyčištění, je to v zájmu města i všech jeho obyvatel. Věříme, že se k řešení problému konečně postaví čelem, jinak budeme muset přistoupit k ještě více smradlavým akcím! Ostraváci.“ Město i kraj se hájí tím, že jde o státní zakázku. Na zpoždění sanace lagun tak nemají vliv.