S parkovacím domem ve Slaném kraj nesouhlasí

Slaný – Za 83 milionů chce město Slaný postavit uprostřed historického centra unikátní parkovací dům s automatickým systémem. Jeden takový je v Ostravě a druhý v Chrudimi. Ačkoliv si ho chce město zaplatit z vlastního rozpočtu, Středočeský kraj s plány nesouhlasí. Hejtmanovi se zdá dům předražený a nevzhledný.

Řidič najede na přistavenou plošinu, vystoupí a jeho auto pak samo vyjede výtahem do patra na místo, kde je zrovna volno. Na základě parkovacího lístku mu pak zase samo sjede dolů. Takový revoluční parkovací dům vyroste přímo v centru města Slaný. Pro jeho vedení je to dobrá investice a chlouba, pro krajský úřad nesmysl a vyhozené peníze. „Ta budova je architektonicky nevhodná pro okolní historické budovy, připomíná to takový ten socialistický brutalismus,“ prohlásil hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD). Místostarosta města Jaroslav Hložek (Volba pro Slaný) však namítá: „My si parkovací dům stavíme na svých pozemcích a za své peníze. Kraj se ústy pana hejtmana vyjadřuje k něčemu, k čemu nemá vůbec žádné oprávnění.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Kromě vzhledu hejtmanovi vadí také cena, navíc se podle něj prodraží i provoz a údržba. Vedení města s tím nesouhlasí. „Provoz toho zařízení je v konečném důsledku levnější než provoz klasických podzemních betonových garáží, protože tam nemusíte svítit, klimatizovat, odvádět spaliny z motorů,“ vysvětlil Jaroslav Hložek a hejtman Rath dodal: „Řekl bych, že budou mít na velikost města nejdražší parkovací dům na této planetě. Mám pocit, že vedení města se chová velmi nehospodárně.“ V domě bude celkem 149 parkovacích stání, denně se však podle odhadů využije jen čtvrtina. Město přesto tvrdí, že se provoz vyplatí, počítá se ziskem milion korun ročně.

Není to poprvé, co kraj kritizuje investice Slaného. Hejtman městu už víc než rok brání v tom, aby čerpalo dotaci z evropských fondů na nové nemocniční přístroje. Ty už město nakoupilo, podle Davida Ratha ale předraženě.