Rychlost dopravy v Ústí nad Labem dál regulují značky s radarem

Ústí nad Labem – Cedule, které upozorňují na měření radarem, z ulic Ústí nad Labem nezmizí. Zákon už je sice od prvního srpna nevyžaduje, ústečtí strážníci však tvrdí, že bez nich řidiči jezdí jako zběsilí. Cedule tak v nepřehledných místech samy o sobě regulují dopravu. Řada jiných měst je však odstranila.

Povinnost stavět značky, které upozorňují na měření rychlosti radarem, trvala zhruba dva roky. „Už při projednávání návrhu zákona v Senátu jsem konstatoval, že pokud chtějí preventivní opatření proti rychlosti, pak je to nejlepší řešení,“ tvrdí senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). A počínání ústeckých řidičů mu dává za pravdu.

Na místech, kde dříve řidiči jezdili podle předpisů, po sundání cedulí dostali desítky pokut za překročení rychlosti. První měření po odstranění značek policisty šokovalo. „Řidiči šlápnou na plyn, málokdo vlastně dodržuje rychlost,“ tvrdí zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Cedule řidiče odradí od nebezpečně rychlé jízdy

V Ústí nad Labem stojí cedule na hlavních tazích, kde jsou pevně ukotvené radary. Ústečtí politici i strážníci se totiž shodují, že není cílem pokutovat co nejvíce řidičů, ale zklidnit hustou dopravu v centru. „Měření rychlosti není žádný trest pro řidiče, má být prevencí,“ říká náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ČSSD).

Jan Řeřicha:

„Stacionární radary máme na místech, která jsou pro dopravu nebezpečná. Tak i ta samotná cedule donutí řidiče snížit rychlost.“

„Nemá cenu je sundavat, stojí to peníze. Nikdo nemůže říct, že bychom ho chtěli nějak zbytečně šikanovat,“ vysvětluje Novotný. Strážníci z Ústí nad Labem tak namátkově měří rychlost jen v místech, kde si to vyžádají místní obyvatelé z obavy z rychlých aut. V takovém případě upozorňující značku nepoužívají. Od září se navíc strážníci přesunou s radary k základním a mateřským školám, aby před rychlými řidiči chránili především děti.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)