Policie zatkla prodejce drog v Liberci

Liberec – Policistům se podařilo zatknout prodejce drog z Liberce. Pro cizince si kriminalisté došli přímo do jeho obchodu, který provozoval v centru města. Nabízel především syntetické látky, které se takzvané Amsterdam shopy snažily vydávat za sběratelské předměty. Prodával ale také marihuanu. Policisté ho sledovali čtyři měsíce.

Prohlídka prodejny odhalila nabídku syntetických látek. „Naším velkým překvapením bylo, že mimo těchto syntetických drog, neboli psychotropních látek, tento prodejce nabízel a prodával i takzvanou marihuanu, a to ve velmi dobré kvalitě,“ podivoval se nad objevem kriminalista.

Drogy v prodejně policie nalezla už 22. dubna, kdy vstoupila v platnost novela zákona o návykových látkách. Prodejna však dál pokračovala, její provozovatel jen sypal drogy z originálních obalů do jiných. „Byly balené v igelitových sáčcích s různými etiketami a v plastových ampulích pod různými názvy,“ popisuje jeden z kriminalistů.

Denně prodejna podle policistů utržila tři až pět tisíc korun. Nakoupit v ní mohlo až 1 500 lidí. „Sběratelské předměty“ nabízel i na internetu a prostřednictvím letáků. „Právě i díky této cizincově propagaci se kriminalistům podařilo zcela vyvrátit tvrzení, že to, co v prodejně nabízí, jsouđsběratelské předměty,“ vysvětlila mluvčí Policie ČR Liberec Vlasta Suchánková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Například na letácích byl v angličtině uveden slogan „Všechno co potřebujete, abyste se bavili“. Účinek „sběratelských předmětů“ pak cizinec nepopisoval jako účinek na lidský organismus, ale jako dobu jeho působení v ovzduší. Předměty zároveň prodával jen starším osmnácti let.

„Policejní komisař již zadrženého šestadvacetiletého cizince obvinil ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy,“ uvedla Suchánková. Nyní policisté požadují, aby soud vzal obviněného do vazby. Za prodej drog značného rozsahu mu hrozí až deset let vězení.