Důl Michal láká na noční prohlídky

Ostrava - Atypické léto a zřejmě i novinky v prohlídkové trase rekordně zvedají zájem o historické památky. O třetinu víc návštěvníků než loni registruje také Důl Michal na Ostravsku. Národní kulturní památka nově představuje technický unikát, kterým je parní stroj s funkčním dynamem, a láká i na noční prohlídky.

Jedna z největších atrakcí Dolu Michal je unikátní parní stroj, který sice nebyl v minulosti součástí dolu, teď ho ale památkáři umístili v původní kotelně. „Abyste věděli, já vám ukážu nejdražší výrobu elektrické energie ve střední Evropě a okolí. Toto dynamo rozsvítí jednu jedinou žárovku,“ přibližuje průvodce Dolu Michal Jiří Flek. 

Noční prohlídka Dolu Michal (zdroj: ČT24)

Páru v něm nahrazuje stlačený vzduch. Stroj pochází z roku 1893 a opravila ho specializovaná firma. I díky němu je návštěvnost rekordní, jak potvrzuje Flek. Jen od začátku roku se na něj přišlo podívat osm tisíc návštěvníků: „Což je pro nás dobrý výsledek, ale nechceme usnout na vavřínech.“ Důl nyní chystá výstavu historických motorek a mluví se také o zpřístupnění štoly, což by umožnilo fárat do podzemí. 

Vydáno pod