Přidělování dotací v jižních Čechách provází kritika

Jižní Čechy – Stále větší skupina jihočeských starostů kritizuje rozdělování dotací z Regionálního operačního programu Jihozápad. V současné době aktuálně nesouhlasí s podmínkami nové sedmnácté výzvy, která se týká podpory cestovního ruchu. Vymezují totiž jen určité oblasti a obce, které o tuto konkrétní dotaci mohou žádat.

Peníze na podporu turistického ruchu by podle nespokojených starostů potřebovaly i obce v okolí Orlické přehrady nebo z pomezí jižních a středních Čech. Žádná z nich ale o dotaci ze sedmnácté výzvy požádat nemůže. Podmínky to neumožňují. „Naprosto odporují základnímu principu rovné příležitosti všem,“ potvrdil starosta Bechyně Jaroslav Matějka (nestr.) a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (nestr.) doplnil: „Diskriminuje to podnikatelské subjekty i nestátní neziskové organizace, které by se také, stejně jako obce, o dotační prostředky mohly ucházet.“ Stejný názor zastává i starosta Kovářova Pavel Hroch (nestr.): „Myslím, že rozvoj cestovního ruchu patří na celé území Jihočeského kraje.“ Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) však namítá: „Proti subjektivním pocitům několika starostů stojí objektivní důvody. Jsou to území, která jsou strukturálně postižena, kde je vyšší míra nezaměstnanosti, kde ta infrastruktura je přeci jenom zanedbanější.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Žádost o dotaci si mohou podat například obce z Blatenska, česko-rakouského pohraničí nebo Novohradských hor. Naopak ze severní poloviny kraje ani jedna. „Myslím si, že na takovém Mladovožicku, Jistebnicku nebo Nadějkovsku je to naprosto srovnatelné,“ podotkl senátor Pavel Eybert (ODS) a Jaroslav Větrovský dodal: „Oblasti, které mohou žádat, mohou čerpat i z dotačních titulů, na které my tady dosáhnout vůbec nemůžeme. Například přeshraniční spolupráce.“ Podmínky výzvy vycházejí z plánu rozvoje, který zpracovávala nezávislá firma. I podle ministerstva financí jsou v souladu se strategií operačního programu a neohrožují transparentnost výběru.

Část jihočeských starostů si na rozdělování dotací z Regionálního operačního programu nestěžuje poprvé. Podle nich i v některých předchozích výzvách byla většina úspěšných projektů právě z jižní poloviny kraje.