Chanovské sídliště hrůzy dostane nový kabát

Most – Evropská unie se rozhodla do zdevastovaného mosteckého sídliště Chanov investovat 73 milionů korun. Sídliště hrůzy, jak ho často lidé nazývají, se má proměnit k nepoznání. Stavební firmy navíc povinně musejí na práce najmout zdejší dlouhodobě nezaměstnané, a pokud se osvědčí, slibují, že jim práci dají i v budoucnu.

Osmdesát procent chanovských obyvatel je bez práce a žije ze sociálních dávek. Sídliště je zdevastované, v ulicích je nepořádek. Rekonstrukce může být pro místní novým začátkem. Zaměstnat při opravách dělníky, kteří jsou bez práce déle než pět měsíců, dal mostecký magistrát stavebním firmám podmínkou.

Klára Vydrová z tiskového oddělení Magistrátu města Most:

„Jedno z kritérií té veřejné zakázky bylo i splnění 10 procent nezaměstnaných, které firma má přijmout.“

„Máme velkou zkušenost se zaměstnáváním nebo vzděláváním místních lidí, tak jsme nabídli stavebním firmám, že jim připravíme seznam zájemců o práci při rekonstrukci Chanova,“ uvedl ředitel Domu romské kultury Chanov Martin Nebesář. A zatím je o práci zájem veliký. „Vůle je veliká. Řekl bych, že přesahuje možnosti těch stavebních firem,“ dodává Nebesář. Stavbyvedoucí Mirko Prokop ale tak optimistický není. Pracovní morálka prý většinou opadá a čas dělníky protřídí.

Na druhou stranu se ale zástupci stavebních firem shodli, že pokud budou pracovníci spolehliví, dostanou další práci. „Ty, co máme už osvědčené nebo vyzkoušené, na ty se pak už obracíme i sami,“ tvrdí Prokop.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Opravený Chanov se rozroste o nové obyvatele

Nejzchátralejší jsou zdejší zničené paneláky. Město je proto za 40 milionů korun plánuje zateplit, vyměnit okna a celkově zlepšit společné prostory. Po opravách se navíc do Chanova budou stěhovat další lidé. „Z 24 bytů vznikne 36 nových sociálních bytů, které budou nabídnuty sociálně slabším,“ uvedla Vydrová. Kompletní rekonstrukce chanovského sídliště by měla skončit nejpozději počátkem příštího roku.