V Nových Butovicích hořel panelový dům

Praha – Na pražském sídlišti v Nových Butovicích dnes večer hořela střecha panelového domu. Vzňalo se 70 balíků lepenky. Požár se rozšířil na plochu o rozměrech 15 krát 30 metrů. „Byla zasažena střecha asi ze dvou třetin toho panelového domu,“ tvrdí vyšetřovatel Martin Kavka. Přesný rozsah škod budou hasiči znát až v pondělí. Policisté celý osmipatrový dům, který se nachází v ulici Suchý vršek, evakuovali. Domovy musela opustit více než stovka lidí. Uzavřeny jsou dvě příjezdové ulice. Podle prvních neoficiálních informací mohli požár způsobit dělníci při práci na opravě střechy. Jeden člověk se zranil. Jde právě o jednoho z dělníků. Podle policie se nadýchal kouře.

Po 18. hodině na místo vyjelo několik profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Asi šedesát hasičů s požárem bojovalo z automobilových žebříků, ale i z vnitřku budovy. Krátce po 19. hodině začali hasiči rozebírat a dohašovat střechu. Okolo 22. hodiny hasiči již rozebírali konstrukci střechy, práci jim ale ztížila bouřka se silným větrem, která se prohnala Prahou. Práci hasičům komplikovala i špatná viditelnost. Z domu se valil hustý dým. Okolo panelového domu během zásahu seděly skupinky evakuovaných obyvatel. 

„My jsme přijeli a za chvíli to začalo hořet. Policie nám doporučovala, ať nahoru nechodíme, ale my jsme tam museli pro nevidomého psa,“ popisoval událost jeden z obyvatel domu Petr Joza. „Já jsem seděla v obýváku, když přišel pan domácí, že máme jít ven, že hoří střecha,“ tvrdila jiná obyvatelka paneláku.

Kromě hašení jednotky zajišťovaly také kontrolu bytů pod střechou v bezprostřední blízkosti požáru. Zjišťovali, zda v budově někdo nezůstal. Ulice v bezprostřední blízkosti požáru policisté zcela uzavřeli, aby umožnili bezproblémový vjezd cisternám.

V Butovicích dnes hořel panelový dům (zdroj: ČT24)

K založení požáru zřejmě došlo při zateplování střechy

O příčinách zahoření nechtěl požární vyšetřovatel zatím spekulovat. Vše je prý otázkou dalšího vyšetřování. Svědci ale uvádějí, že před požárem na střeše pracovali dělníci, kteří opravovali krytinu. „Opravovali nám zateplení střechy a při práci došlo asi k nedostatečnému zabezpečení a chytlo to,“ sdělil jeden z evakuovaných. „Asi tam předtím už dávali novou vrstvu a přitavovali krycí vrstvu,“ dodává svědek požáru.

Rodiny už se večer mohly vrátit do svých domovů. Pro nejvíc postižené obyvatele bytů umístěných v horních patrech připravila městská část Praha 13 náhradní ubytování v krizových bytech. Podle starosty Davida Vodrážky jednalo vedení městské části s Červeným křížem, některými hotely, připravena je i vyklizená zasedací místnost na radnici. Pokud budou mít o náhradní bydlení zájem, mohou se okamžitě nastěhovat. Zatím o náhradní ubytování požádalo sedm lidí.   

Starosta David Vodrážka:

„Máme připraveno ubytování pro pět rodin. Společenství vlastníků postiženého domu jsme nabídli pomoc při provizorním zakrývání střechy.“

  • Požár panelového domu v Nových Butovicích autor: Jan Kudrna, zdroj: Jan Kudrna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2793/279285.jpg
  • Požár panelového domu v Nových Butovicích autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2793/279292.jpg
  • Požár panelového domu v Nových Butovicích autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2793/279291.jpg
  • Hasiči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2793/279290.jpg

Červený kříž také postaví přímo před domem stan, kde mohou lidé v případě potřeby přespat. Podle Vodrážky ale většina obyvatel v případě nutnosti využije možnosti noclehu u svých příbuzných nebo přátel.  

Vydáno pod