Chříč představuje příběhy označených cihel

Chříč – Vznikající regionální muzeum v Chříči na Plzeňsku se může pyšnit zcela ojedinělou výstavou. Veřejnosti představuje cihly se značkami. Většina z nich pochází z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Každá cihla si nese vlastní příběh. Značka sloužila k identifikaci výrobce a kvality.

Ve velkém se cihly začaly značkovat kolem roku 1850. Tehdy Rakousko-Uhersko uvolnilo zákony a oranžové stavební kvádry si mohl vypálit prakticky každý. „V tu chvíli začalo být docela důležité také označit si své zboží. V Čechách to bylo jinak než na Moravě. Ta cihla byla znakem, že se smí používat, že je vyrobena legálně,“ tvrdí kurátor výstavy Josef Štogr.

Unikátní výstavu tvoří jak starší kusy s jednoduchými značkami, tak i cihly z třicátých let minulého století, kdy se na nich začala objevovat první grafická loga. Ještě před několika lety se však v Česku o označených cihlách nevědělo prakticky nic. Počet jejich sběratelů ale v současnosti rychle roste. „Stává se to jaksi módní záležitostí. A souvisí to s tím, že je to docela snadné sdílet. Na internetu dnes máme asi deset stránek,“ vysvětluje Štogr.

Josef Štogr:

„Když jsme někdy na konci 80. let začali všechno zjišťovat, tak jsme neměli vůbec nic. Neexistoval žádný soupis značek. Také na nás ty značky promlouvají z ruin a my se můžeme pokoušet rekonstruovat, jak jednotliví cihláři svoje zboží značili.“

Cihlářská výstava je vůbec první, která se ve stále nedokončeném muzeu koná. Navazuje na kulturní kořeny, které se v západočeské obci datují až do středověku. „I když jsou to Pražáci, tak se snaží sem k nám na obec zavést obnovu vesnické kultury,“ pochvaluje se starosta obce Vladimír Petrlík.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Výstava značkovaných cihel bude veřejnosti otevřena až do října. Už teď ale regionální muzeum připravuje další přehlídky místní kultury na rok 2012.