Krajský manažer ve volném čase radí soukromé firmě

Hradec Králové – Manažer královéhradeckého krajského Zdravotnického holdingu Petr Tejkl by měl podle některých zastupitelů odejít. Trnem v oku jim je Tejklovo současné působení v ostravské soukromé firmě Dopravní projektování, která pro kraj zpracovala studii o možném obnovení železniční trati z Broumova na česko-polské hranice k Otovicím.

Ve Zdravotnickém holdingu Královéhradeckého kraje působí Petr Tejkl na plný úvazek, zásobuje nemocnice. Současně však stíhá pracovat jako odborník na železniční dopravu pro projekční firmu v Ostravě. Tvrdí, že je to pouze výsledek jeho soukromého zájmu o dopravu. „Je to aktivita, kterou vykonávám ve volném čase,“ bránil se Tejkl tvrzení, že práce pro soukromou firmu vrhá stín na jeho zaměstnání v krajském podniku.

Firma Dopravní projektování, pro kterou Petr Tejkl pracuje, nedávno získala veřejnou zakázku právě od kraje. Za půl milionu korun vypracovala studii pro obnovu tratě Broumov–Otovice-státní hranice. Manažer Zdravotnického holdingu projekt představoval obcím, do kterých by se mohly vrátit vlaky, a rozdával vizitky představující jej jako zástupce firmy z Ostravy. Vedení kraje z toho není příliš nadšeno. „Nemáme informaci, že by vykonával práci nebo byl zaměstnancem nějaké firmy. Pokud by to tak bylo, určitě by to měl nahlásit a obstarat si povolení,“ poznamenal mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Především ale působení krajského úředníka Tejkla v soukromé společnosti podle části zastupitelů zpochybňuje výsledek řízení na dodavatele studie o obnově příhraniční železniční trati. „Nelze vyloučit, že to sehrálo svou roli při výběru firmy na dodávku studie,“ řekl opoziční zastupitel Petr Kuřík (ODS). Podobně se ale vyjádřil i náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL): „Je to nepochybně silný střet zájmů. Každý, kdo pracuje pro kraj, má pracovat na sto procent pro kraj.“

Sám Petr Tejkl tvrdí, že jsou obavy zastupitelů bezpředmětné. Se vznikem zakázky prý neměl nic společného a nepsal ani samotnou studii. Na jejím vzniku se podílel jako externí konzultant.