Povodí Ohře částečně upravilo jez v Radošově

Radošov – Krizový jez na řece Ohři, pod kterým se utopily už desítky vodáků, je o něco bezpečnější. Povodí Ohře totiž začátkem srpna dokončilo jeho opravu – nově jsou na něm bójky, varovné tabule, zábradlí i vázací ocelová oka pro záchranáře. Přesto jde o provizorní řešení, kompletní přestavba by vyšla na zhruba 20 milionů, které povodí nemá.

„Již během realizace těchto prvků došlo zhotovitelskou firmou k záchraně dvou vodáků, kteří se přes výstrahy rozhodli radošovský jez sjet a riskovat při tom své životy. Kdyby nebylo příznivé shody okolností, zřejmě by došlo k dalším naprosto zbytečným úmrtí,“ upozornil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. 

Celkové náklady na úpravu jezu dosáhly zhruba 400 tisíc korun, 50 tisíc poskytl Karlovarský kraj. „S úpravou dalších jezů zatím nepočítáme. Prioritou je pro nás nyní odstraňování povodňových škod na severu Čech,“ uvedl Svejkovský. Jestli v budoucnu projdou rekonstrukcí i další jezy na Ohři, bude záležet na finančních možnostech Povodí Ohře. Záchranáři varují vodáky také před nebezpečným splavem u obce Černý Mlýn na Sokolovsku. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Na Ohři už ale „nestraší“ velmi nebezpečný jez v Karlových Varech – Tučnicích, který povodí kompletně předělalo loni. Kromě vyšší bezpečnosti na jez přibyl i vodní přechod pro ryby i další živočichy. Stavba za zhruba 17 milionů byla dotovaná z přeshraničního programu Evropské unie.