Přerovský magistrát se otřásá v základech

Přerov - Trestní stíhání velké části představitelů města vyvolalo zemětřesení na přerovském magistrátu. Kriminalisté z protikorupční policie obvinili bývalé i současné členy rady města kvůli sporným zakázkám. Podle opozice je čas na změny ve vedení města. Během 14 dnů se proto chystá oslovovat zbývající partaje s návrhem změn. Podle ostatních zastupitelů je ale potřeba ctít presumpci neviny. Zástupci města mohou být obviněni, až když si převezmou od policie usnesení o zahájení jejich stíhání. Proti nařčení poté mají možnost podat stížnost.

Na vině měli být údajně dva přerovští úředníci a bývalá rada města. V té sedělo šest radních za ODS a pět za ČSSD. Část jejích členů už si usnesení od policie měla převzít. „Detektivové vydali usnesení o zahájení trestního stíhání proti 13 osobám, a to pro trestný čin zvýhodnění při zadávání veřejné zakázky a trestný čin zneužití pravomoci,“ potvrdil tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR Jaroslav Ibehej.

Podle policistů pochybili zástupci města u dvou staveb, které se prodražily na vícepracích. Například přestavba domova důchodců přišla o 30 milionů více oproti původnímu plánu. Kvůli opravě zimního stadionu zase letos udělil antimonopolní úřad radnici pokutu ve výši 10 tisíc korun. Své obvinění si někteří radní nedokáží vysvětlit. Například bývalá náměstkyně primátora Elena Grambličková, která nezvedla ruku ani pro jednu úhradu víceprací.

Vedení města
Zdroj: ČT24

„Mám trošku pocit, že jsem byla spláchnuta kolektivní vinou,“ stěžuje si bývalá členka Rady města Přerova Elena Grambličková. V šestnáctistránkovém dokumentu o zahájení trestního stíhání je opravdu o bývalé náměstkyni napsáno sotva pár řádků, na rozdíl od jiných jejích kolegů - například od primátora a senátora Jiřího Lajtocha. Toho kvůli vyšetřování kauzy horní komora zbavila imunity. Sám reagoval jen stroze: „Jsem na plánované dovolené mimo republiku. Nic jsem ještě nepřevzal.“

Opozice trestní stíhání chápe jako impulz ke svržení magistrátní koalice ODS a ČSSD. „Přerované všechno, co pochází z radnice, berou tak, že to zapáchá korupcí, a to vědomí je třeba napravit,“ vyjádřil se opoziční zastupitel Vladimír Puchalský.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Během 14 dnů se tak opozice chystá oslovovat zbývající partaje s návrhem změn. Podle ostatních zastupitelů je ale potřeba ctít presumpci neviny. „Zaujali jsme stanovisko, ale protože máme informace jen z médií, počkáme na oficiální výsledek vyšetřování,“ řekl náměstek primátora města Přerova Dušan Hluzín.