Kontrola využití evropských dotací prý není dostatečná

Ústí nad Labem – Senátoři ze sdružení Severočeši.cz tvrdí, že kontrola nad projekty, které jsou v Ústeckém a Karlovarském kraji dotovány z evropských fondů, není dostatečná. Chtějí, aby problematické projekty jako je lanovka na ústeckou Větruši nebo Svatostánek vína v Litoměřicích zkontrolovali sami bruselští úředníci. V současnosti dělá kontroly úřad Rady soudržnosti, který přitom žádosti o dotace sám hodnotí. Přidělení dotací na některé projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji už kritizovala i Evropská komise.

Brusel si nejspíš vyžádá dodatečnou kontrolu přidělení dotací na vybrané projekty. Ústecký kraj je na to připraven. „Je dobrý nápad kontrolovat namátkově, vyjmout ty, na které Brusel ukáže,“ sdělila hejtmanka Jana Vaňhová. Podle Marcely Klíchové z úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad je její instituce schopna vše řádně překontrolovat. „Systém je nastaven tak, že je malá pravděpodobnost, že by byl nějakým způsobem ovlivněn,“ poznamenala.

O opaku jsou ale přesvědčeni senátoři z hnutí Severočeši.cz. „Nechci, aby kontrolovali ti, kteří schvalovali,“ uvedla senátorka Alena Dernerová. Podle senátorů by bylo nejčistší, aby projekty, které vzbuzují pochybnosti, zkontrolovali sami bruselští úřednici. Nebude-li to možné, je potřeba pověřit jiné nezávislé kontroly. Za takové se považují i sami senátoři. „Chceme do toho mluvit, samozřejmě,“ podotkl senátor Jaroslav Doubrava.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Úřad regionální rady však podal stížnost proti postupu senátorů. Podobný názor má i hejtmanka Ústeckého kraje. Podle ní se politici pletou do práce nezávislých úřadů a institucí. „Zasahují do pravomocí ministerstva financí, ministerstva pro místní rozvoj a samotného úřadu, který je nezávislý. To ubližuje celé České republice,“ řekla hejtmanka Vaňhová.

Senátorka Dernerová však tvrdí, že změna je nutná. „Selhává kontrola na všech úrovních,“ vysvětlila. Nespokojení senátoři se vzdát nechtějí V této chvíli už oslovili ministra pro místní rozvoj i ministra financí a nebyli odmítnuti.