Zakladatel Villa Nova Dragoun oživuje Orlické hory

Uhřínov – Bohumír Dragoun z Uhřínova, zakladatel občanského sdružení Villa Nova, má velký podíl na rozvoji cestovního ruchu v Orlických horách a díky němu se v česko-polském pohraničí také opravují kostely a pořádají nejrůznější akce. Uhřínov si oblíbil už jako student archeologie. Do povědomí tamních obyvatel se poprvé dostal v roce 1992, kdy v obci začal stavět repliku středověké vesničky.

Bohumír Dragoun prozradil, že v současné době se pokládá střecha devátého objektu, jde o repliku domu ze 13. století. Repliku středověké vesničky měla původně sloužit pouze pro bádání několika vědců, nakonec se ale stala jedním z největších turistických lákadel v oblasti. Ročně sem přijede až 15 tisíc lidí.

Bohumír Dragoun se výrazně zasloužil také o opravu několika kostelů, které po odsunu sudetských němců dlouhá léta jenom chátraly. Například kostel v Jedlové tak dostal nová okna, přestalo do něho pršet a vznikla v něm stálá expozice fotografií. Novou střechou se pyšní kostel v Neratově.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

„Pan Dragoun má obrovský talent pustit se do věcí, které ho zajímají, opravdu naplno a strhnout tím i ostatní,“ říká farář z Biskupství královéhradeckého Josef Suchár. V Deštném v Orlických horách Bohumír Dragoun osmým rokem řediteluje místnímu muzeu. Vzájemnou spolupráci si pochvalují také správci chráněné krajinné oblasti.

Vedoucí Správy CHKO Orlické hory David Rešl uvedl, že nyní probíhá spolupráce na projektu Dům přírody Orlických hor. Orlické hory propaguje Bohumír Dragoun i v zahraničí, třeba v Polsku.