Dikobraz Ferdinand slaví třicetiny

Praha – V pražské zoologické zahradě mají důvod k oslavě. Dikobraz Ferdinand se totiž dožil třicátých narozenin. U takových zvířat jde o rekordní věk, Ferda je tak nejstarší dikobraz na světě. Běžně se dožívají jen kolem deseti let, v přírodě totiž musejí odolávat nejrůznějším parazitům a o veterináře je tam nouze. Zároveň bývají častou kořistí velkých predátorů. Ferdinand dostane k narozeninám od svých ošetřovatelů obrovské preclíky, a na jeho oslavu se uspořádá doprovodný program.

„Ferda už je, vzhledem ke svému věku, veterán. Jeho třicáté narozeniny představují světový rekord. Dosud byl rekordmanem dikobraz narozený v roce 1963 ve Winnipegu. Ten se dožil devětadvaceti let a jedenácti měsíců. Ferda ho proto o jeden měsíc předběhl,“ vysvětlil kurátor savců ZOO Praha Pavel Brandl. Ferdinand je poslední dikobraz běloocasý, který se v naší ZOO narodil. Od té doby se sice v zoologické zahradě dikobrazi rozmnožují, jedná se ale o druhý druh – dikobraza jihoafrického.

„Ferda nemá žádné potomky,“ řekl Brandl. Dikobrazi žijí například v Itálii na Sicílii. V posledních letech se dokonce objevují i v našich lesích. „Jsou to ale zvířata, která zřejmě unikla soukromým chovatelům. Vzhledem k tomu, že jim ale vyhovuje naše klima, dokáží pak přirozeně přežít i u nás,“ dodal Brandl.

Rozhovor s Pavlem Brandlem (zdroj: ČT24)

Dikobraz prý ostny sám nevystřeluje

K dikobrazím ostnům se váže spousta různých příběhů a legend. Traduje se, že své ostny na obranu vystřeluje. Dle Pavla Brandla jde ale spíše o to, že pokud se ostny zvířete mechanicky stlačí, jako pružina se pak vymrští ven. „Nejde tedy ale o plán dikobraza, ale o dílo někoho druhého,“ dodává.

V ZOO se na oslavu Ferdinanda koná v 16.30 hodin doprovodný program. Členové zahrady mu popřejí k narozeninám u jeho výběhu před pavilonem Sečuán. Popřát mu přijde i fakír Petr Fiedor, který s pichlavými a ostrými předměty vychází stejně dobře jako dikobraz se svými ostny. Odvážlivci si budou moci vyzkoušet i fakírské lože.