V Oplocanech zničilo tornádo střechu domu, nikdo se nezranil

Oplocany – V Oplocanech na Přerovsku se dnes ráno zřítila střecha domu, sesunula se na další čtyři objekty. Šlo ale o hospodářská stavení, takže se nikdo nezranil. Střechu zřejmě narušila bouře, která se obcí prohnala v pondělí večer. Ráno zřejmě zkázu dovršil vítr. Hasiči pomohli střechu provizorně zakrýt.

Místní se domnívají, že se nad obcí prohnalo malé tornádo. Nedokáží si totiž vysvětlit, jak se mohl těžký krov sám vznést a přeletět na střechu vzdálenou 50 metrů. „To se udělal až podtlak, dveře nám to rvalo. Stáhlo se to na dvůr, tam se udělal vějíř, ten se nám třikrát zatočil na dvorku, věci lítaly a odhodilo nám to střechu,“ popsala ČT obyvatelka poničeného domu Kateřina Krátká.

Podle starostky Hany Skřépkové uletěla střecha domu na okraji obce. „Lidé v něm budou moci zůstat, střecha je zakrytá. Její části naštěstí spadly jen na hospodářské objekty, na místě pomáhají i dobrovolní hasiči, rozřezávají zbytky pilami. Dopadlo to naštěstí dobře,“ uvedla starostka. Podle ní byla obec po večerní bouřce do rána bez elektřiny.

Bouře způsobily v pondělí večer škody i na dalších místech na Přerovsku. Stromy popadaly například v Troubkách, Tovačově a Citově. Hasiči čerpali vodu v železničních podjezdech v Přerově a z výtahových šachet panelových domů. Na kraji města se vytvořila laguna, hasiči do rána vodu odčerpávali. V ohrožení bylo zboží soukromé firmy uskladněné na paletách, větší škody ale nevznikly.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)