Soud zpřísnil trest pro řidiče, který srazil děti na přechodu

Brno - Zatímco u Městského soudu Brno vyvázl řidič avie, která loni srazila na přechodu pro chodce skupinu dětí z mateřské školy, s podmínkou, krajský soud ho poslal nepodmíněně na dva roky do vězení. Duchapřítomnost učitelek loni v září zabránila většímu neštěstí, malý chlapec a dívka však skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Vůz, který muž řídil, byl ve špatném technickém stavu, a proto také žaloba žádala trest za obecné ohrožení.

Soudce městského soudu se letos na jaře přiklonil k tomu, že se nehodě řidič snažil zabránit, těsně po ní přivolal pomoc a sám se snažil pomoci při záchraně sražených dětí. O obecné ohrožení by podle soudce šlo v případě, že by mu bylo vystaveno sedm a více osob. To se však podle něho nestalo.

Státní zástupce Jaroslav Mezník se proto proti rozsudku odvolal. Ztotožnil se sice s výší trestu, ale nesouhlasí s právní kvalifikací činu. „Dle mého názoru šlo škutečně o obecné ohrožení. Mohl způsobit zranění či smrt mnohem více lidem,“ vysvětlil Mezník. A krajský soud mu dal za pravdu. Vzal totiž v potaz znalecký posudek, podle kterého šlo nehodě zabránit lepší péčí o technický stav vozidla. Soud navíc přihlédl k podobnému případu, který se stal v roce 1994 u Ždánic na Hodonínsku, kde řidič nákladního auta vjel do skupiny dětí. Tehdy zahynuly dvě děti a jejich učitelka. Řidič byl odsouzen k pětiletému vězení. V obou případech sehrál smutnou roli zanedbaný technický stav vozidla.

Odsouzený Pavel Dekař před soudem vypověděl, že v den nešťastné události prý vozidlo kontroloval a všechno fungovalo. A to i během osudné jízdy. Jestě pár desítek metrů před přechodem zastavoval a auto brzdilo. Pak ho nechal samovolně rozjet z kopce, a když začal před přechodem brzdit, vozidlo nereagovalo. „Když to nešlo, snažil jsem se aspoň zatroubit, strhnout to nešlo, protože vpravo i vlevo byly děti. Křičel jsem na ně z okýnka, že nemůžu zastavit, tak učitelky děti strhly do stran. A pak jsem porazil tu holčičku s chlapečkem a zastavil auto až o obrubník za přechodem,“ popsal Dekař své poslední vteřiny předtím, než se mu změnil život.

Na místě nešťastné události se toho moc nezměnilo. Silničáři pouze barvou čerstvě natřeli upozorňující značky na vozovce. Podle komise brněnského magistrátu je přechod dostatečně bezpečný, městská část Maloměřice a Obřany se ale kolem přechodu chystá ještě nainstalovat měřiče rychlosti.