Letní škola v Plzni učí mladé filmaře technikám animace

Plzeň – Bývalou tovární halu plzeňské Škodovky obsadili účastníci šestého ročníku Animánie - letní školy filmové animace. V průběhu jednoho týdne si můžou vyzkoušet základní animační techniky a natočit několik krátkých filmů. Letos poprvé se do školy přihlásili i studenti ze zahraničí. Letošní ročník je věnován prostoru jako motivu, který lze v animovaném filmu využít.

Projekt je součástí festivalu animovaných filmů Aninámie, který je určen nejen dětem a mládeži a zaměřuje se především na techniky animace a animovaný film. V Plzni se na podzim uskuteční už pošesté, uvedla ředitelka festivalu Martina Voráčková.   

Letní soustředění Animánie se koná počtvrté, ale letos poprvé je zaměřené na dospělé účastníky. „Rozhodli jsme se to, co jsme se doteď sami naučili, předat pedagogům, studentům vysokých škol, aby to mohli dál předávat ve své praxi,“ vysvětluje Voráčková. Podobné projekty jsou podle ní ve světě poměrně běžné, v Česku ale zatím filmová výchova „teprve zraje“. 

Program týdenního letního soustředění obsahuje několik technik. Účastníci se učí například vše o filmové tvorbě, filmové řeči a filmových postupech. Po seznámení se základy buď všichni společně nebo ve skupinkách připraví scénář a vytvoří krátký film inspirovaný prostorem, a to za dohledu odborných lektorů. 

Soustředění našlo letos na několik dní zázemí v plzeňském science centru Techmania. „V science centru se nachází celá řada zajímavých interaktivních exponátů, které mají vztah k optice, akustice a dalším fyzikálním oblastem, a ty jsou důležité i pro filmovou tvorbu,“ poznamenala Voráčková. 

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Dalšími technikami soustředění je například takzvaná pixelace, což je animace člověka nebo masy lidí v prostoru, a dále animace předmětů v prostoru. Účastníky čekají také některé druhy počítačové animace. Ze soustředění tak může vzniknout několik krátkých filmů, v nichž v historickém industriálním prostoru muzea ožijí některé vystavené i dosud nepředstavené exponáty.