Kamiony zničily most, objížďka má 30 kilometrů

Hamr na Jezeře (Českolipsko) – Mezi Hamrem na Jezeře a jeho místní částí Břevniště na Českolipsku se propadla část mostu. Silničáři ho neprodleně uzavřeli. Havárie však odřízla 200 obyvatel Břevniště od centra obce. Ze svých problémů viní řidiče kamionů, kteří přes Hamr a Břevniště objížděli zpoplatněné státní komunikace. Teď však místem neprojedou, oprava potrvá až do listopadu. Do té doby však musí i místní lidé volit buď dlouhou objížďku, nebo riskovat jízdu po polní cestě.

Kamiony, které podle místních hromadně jezdily po silnici II. třídy přes Břevniště, aby se vyhnuly placení, zničily klenbu místního mostu. Řidiči ignorovali všechny zákazy, jeden projel po mostě i během technické kontroly. „Byla to kontrola, kdy stanovil statik, že most musí být uzavřen,“ popsal technický náměstek ředitele Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Statik vzápětí nařídil most neprodyšně uzavřít – do jeho opravy na něj nemohou kamiony, ale ani osobní auta nebo autobusy vozící místní obyvatele. Cesta na úřad nebo na nákup z Břevniště do Hamru na Jezeře se kvůli objížďce prodloužila z dvou kilometrů skoro na třicet. Alternativou je jízda přes pole, která ale může být nebezpečná pro auto, a navíc je formálně zakázána. „To není řešení do budoucna,“ zhodnotil jízdu po polní cestě starosta Hamru Milan Dvořák.

Uzavírka znepokojila také obyvatele obcí, přes které vede objížďka. Přes Dubnici a Žibřidice jezdí auta, která by se jim jindy vyhnula po přímější silnici II. třídy. Přes stížnosti ze všech stran neskončí opravy zničeného mostu dříve než v listopadu. Lidé i silničáři potom musí doufat, že místo opět nezdemolují kamiony.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)