Pardubickou nemocnici drtí dluhy

Pardubice – Pardubická nemocnice hospodaří na hranici krachu. Jak se podařilo České televizi zjistit, dluhy už v součtu dvojnásobně převyšují její základní jmění. Situace je i podle členů dozorčí rady kritická, i kraj už poprvé připustil, že nemocnici hrozí bankrot.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická krajská nemocnice je na hranici krachu a hrozí jí úpadek. Čísla hovoří jasně. Základní jmění 209 milionů korun už nestačí pokrýt dluhy. Účetně totiž vykazuje 183 milionů kumulované ztráty a k tomu dalších 297 milionů korun jako dluh za zdravotnický materiál a přístroje. „Ten součet přesáhne víc jak dvojnásobek základního kapitálu. Stav Pardubické krajské nemocnice je velmi vážný,“ připouští pardubická primátorka a členka dozorčí rady nemocnice Štěpánka Fraňková. 

Stamilionové dluhy největší zdravotnické zařízení v kraji nezvládá splácet. „Máme problémy s platební morálkou. Hodnota závazků je vysoká,“ přiznává ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottwald. 

Kraj už dokonce připustil, že nemocnici reálně hrozí bankrot. Podle některých členů dozorčí rady se na pádu nemocnice výrazně podepsal bývalý management pod vedením tehdejšího ředitele Josefa Šimurdy. Jeho fatální selhání 1. náměstek hejtmana připustil. Podle Romana Línka se teď kraj soustředí výhradně na záchranu nemocnice. „Nepřipustíme, aby se nemocnice dostala do konkurzu nebo aby ona sama musela podat návrh na konkurz,“ slibuje 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. 

Na konci září by měli krajští radní rozhodnout, jak pardubickou nemocnici uchrání před bankrotem. Vedení kraje zatím odmítá, že by nemocnice kvůli dluhům přestala poskytovat lékařskou péči. Ale již nyní se situace nemocnice dotýká pacientů. Současný management šetří, kde se dá, například na zdravotnickém materiálu. Nemocnice propustila patnáct lidí a další propuštění chystá. Bez pomoci kraje se neobejde. Ten má k dispozici rezervních 120 milionů korun, které může poskytnout na stabilizaci zdravotnické péče. To však situaci nevyřeší. Na nemocnici, která funguje jako akciovka, zřejmě kraj převede některé své nemovitosti. Tím zvýší její kapitál a věřitelé by zatím neměli poslat nemocnici do likvidace.