Čištění odpadních vod možná bude intenzivnější

Karlovy Vary – Ministerstvo životního prostředí se snaží urovnat spory mezi Povodím Ohře a pracovníky karlovarských vodáren. Podle vodárenských jsou požadavky vodohospodářů na čistotu odpadních vod přehnané a prodražují stavbu čistíren o desítky milionů. Obě strany se si různě vykládají tentýž zákon. Ministerstvo slíbilo, že vydá metodický pokyn, kterým se budou řídit vodohospodáři i vodárny.

Vodárenská správa připravila stavbu čističky, která odpovídá všem směrnicím Evropské unie. Podle Povodí Ohře to ale nestačí. Zákon o ochraně vod a plány povodí podle nich vyžadují přísnější čištění. „Pokud by přešli na změkčené (normy), velmi pravděpodobně by se to odrazilo v životním prostředí,“ uvedl generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.

O míru čištění odpadních vod se vodárny a Povodí Ohře přely už několikrát. Rozhodoval krajský úřad, který nejméně ve dvou případech dal za pravdu vodárnám. Do sporu ale vstoupilo ministerstvo životního prostředí a připravuje metodický pokyn, podle kterého by se měly řídit úřady i znesvářené strany. Správci vodáren se obávají, že ministerstvo bude vyžadovat přísnější limity odpovídající těm, které vyžaduje Povodí Ohře. „Může to znamenat, že všechny čistírny, které byly nedávno dostavěny, se budou muset znovu přestavovat, protože nebudou vyhovovat požadavkům, které bude mít Povodí,“ upozornil ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Antonín Jágl. Společnost je připravena se bránit proti úřednímu rozhodnutí.

Ministr životního prostředí ale vyzývá obě strany k diskuzi o potřebné míře čištění. „Pokud jsme schopni dosáhnout nějakého přísnějšího limitu a je to za únosných podmínek, měli bychom se o to pokusit,“ řekl ministr Tomáš Chalupa.

Pokud dojde na přestavbu čistíren, aby odpovídaly přísnějším normám, budou úpravy a následný provoz stát vodárny jenom v Karlovarském kraji desítky milionů korun navíc. Pracovníci vodáren přitom předpokládají, že metodický pokyn začne platit už na podzim.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)