Základy hradu Rumberku zůstanou schované hluboko v zemi

Deštná (Blanensko) - Před více než dvěma lety odhalili archeologové v Deštné na Blanensku zachovalé základy hradu Rumberk. Vedení obce získalo na konzervaci hradu dotace a místní se těšili, že se torzo poničeného hrádku stane turistickou atrakcí. Na základě doporučení archeologů obec nechala základy znovu zasypat dvoumetrovou vrstvou hlíny. Památku tak na místě připomíná pouze informační cedule a nově položené zdivo hlavní hradní věže.

„Archeologové nám nedoporučili, abychom ponechali odkryté alespoň základy, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout. Sníh, mráz a déšť by je totiž kvůli erozi mohl zničit,“ popsal starosta Deštné Tomáš Kraut. Vedení obce ještě jednalo s firmou, která by základy zastřešila skleněnými panely. „To by je ochránilo od eroze. Ale počáteční investice a budoucí náklady na údržbu byly pro naši obec moc vysoké,“ vysvětlil starosta.

Ze stejného důvodu neuspěla ani varianta vyzvednutí základů z více než dvoumetrové hloubky pod úrovní terénu. „Místo není příliš dobře přístupné a kameny pro stavbu by sem bylo složité dostat. Proto jsme se rozhodli, že do budoucna bude nejlepší zvolit nějakou povrchovou úpravu,“ popsal Kraut. Prozatím tedy nechalo vedení obce základy znovu zahrnout zeminou.

Peníze z projektu se použily na propagační brožurku o středověkém hrádku Rumberk. „Teď máme zpracovaný projekt na malé muzeum, kde by byly vystavené předměty, které se mezi základy našly a které jsou teď uskladněné v boskovickém muzeu. Peníze na zasklení základů zatím nemáme, ale pokud bude možné o ně zažádat, určitě to uděláme,“ dodal Kraut.

Hrad Rumberk sloužil jako sídlo vazalů olomouckého biskupství

Už v období první republiky se mluvilo o tom, že pod zemí kopce Deštná na Blanensku se skrývá středověký hrad. Jeho pozůstatky však archeologové začali zkoumat teprve před pár lety díky dotaci, kterou na archeologický průzkum získala obec z Evropské unie.

„Na základě nálezů zlomků keramiky a ostatního arecheologického mobiliáře můžeme konstatovat, že nějaký život, ať už v jakékoli podobě, na tom hradě přetrval až do 2. poloviny 15. století,“ řekl při výkopech archeolog Antonín Zůbek.

Torzo hradu Rumberku zkoumali archeologové
Zdroj: ČT24