Potápěči mají unikátní podvodní pozorovatelnu

Plzeň – Potápěči v Plzni dnes představili opravdový unikát – takzvanou podvodní pozorovatelnu. Slouží jako výcvikové stanoviště pro potápěče a jejich instruktory, ale i jako atrakce pro veřejnost. Toto v Čechách naprosto výjimečné zařízení vzniklo především díky nadšení a umu dobrovolníků a vyznavačů potápění.

Celý kolos je vysoký dvanáct metrů a kvůli vztlaku ve vodě váží třicet tun. „Tato nádoba je původně železniční cisterna. My jsme ji nechali upravit podle našich výkresů,“ ukazuje výsledek práce předseda potápěčského klubu OSAC Plzeň Jaroslav Hudec. 

Když si parta potápěčů vzala do hlavy, že vyrobí podvodní pozorovatelnu, kamarádi jen nevěřícně kroutili hlavou. Ale povedlo se a z původních plánků kreslených tzv. na kolenou vzniklo exkluzivní potápěčské zařízení. „V mnoha věcech jsme nevěděli, jak postupovat, zapojila se do toho spousta našich kamarádů, kolegů a fandů,“ popisuje situaci prezident Svazu českých potápěčů Pavel Macura. „Museli jsme k tomu mít řadu razítek a potvrzení,“ dodává sekretář svazu Michael Demartini. „V Česku žádné takové zařízení neexistuje. Podobné zařízení je v Keni, kde je umístěno v jezeře a slouží k pozorování hrochů,“ upozorňuje Jaroslav Hudec.   

Kochat se podvodním životem nebo pozorovat potápěče v akci tu může až osmnáct lidí najednou. Kulovitá pozorovatelna je opatřená tlakovým přívodem čerstvého vzduchu. Na hladinu vede potrubní šachta zakončená vstupní kabinou. „Kabina bude zhruba devět metrů pod vodou,“ naznačuje Michael Demartini. „Bude možné do ní vlézt i v zimě, protože i v zimě je co pozorovat. Nedoporučoval bych to však lidem, kteří trpí klaustrofobií,“ uzavírá Pavel Macura.   

Funkční bude podvodní pozorovatelna od 24. září, kdy ji potápěči umístí do lomu ve Starém Klíčově na Domažlicku.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)