S novou sociální službou přichází pardubická oblastní charita

Pardubicko – Nová sociální služba pardubické oblastní charity pomáhá například rodinám, které chtějí jet na zahraniční dovolenou, ale nemají nikoho, kdo by se postaral o jejich babičku nebo dědu. Takzvané pobytové odlehčovací zařízení vzniklo z bývalé fary v Třebosicích. Péči poskytuje i lidem se zdravotním postižením.

Bývalá památkově chráněná fara se proměnila v nový domov. Je sice dočasný, přesto pomáhá lidem, kteří potřebují dohled a péči. Vedoucí střediska Červánky u sv. Jana Nepomuckého v Třebosicích Martina Matysová říká, že jde zejména o případy, kdy pečující osoba potřebuje na několik dní odjet.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nová služba, která podle charity v regionu dosud chyběla, není určená pro nemohoucí klienty plně závislé na lékařské péči. I tak mají ošetřovatelky náročnou práci, jak potvrdila pečovatelka Irena Stejskalová. Oblastní charita bývalou faru upravila pro potřeby pobytového střediska. Památkově významné prvky zůstaly.

Podle pracovníků oblastní charity bude o novou službu zájem i v nadcházejících měsících. Někteří klienti si pobyt zamluvili už na září i říjen.