Na Kroměřížsku hořelo sto hektarů vzrostlé pšenice

Bystřice pod Hostýnem (Kroměřížsko) – S rozsáhlým požárem bojovali hasiči u Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. Vzňalo se tam sto hektarů vzrostlé pšenice. Kvůli podmáčené půdě se hasičská technika na místě špatně pohybovala a na pomoc hasičům tak bylo nasazeno i letadlo a policejní vrtulník. Podle mluvčího hasičského sboru Ivo Mitáčka se jednalo o největší požár pole ve Zlínském kraji za poslední roky.

Hořet začalo po páté hodině odpoledne a na místo vyjelo třináct hasičských jednotek. Vozy však v rozbahněném terénu neměly šanci a zapadly, na pomoc proto vyletělo letadlo s policejním vrtulníkem. „Nejsme schopni vjet do pole. Asi deset cisteren vyrazilo, většina však zapadla a musely je vyprošťovat zemědělské stroje. Na pomoc jsme povolali letadlo a vrtulník,“ konstatoval během zásahu mluvčí Mitáček.

Následné hašení ze vzduchu bylo velmi efektivní. Hasičům se rychle podařilo ve spolupráci se zemědělci zabránit rozšíření na blízký les a okolí. Pole bylo následně oboráno a následovalo hašení pozemním vedením.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé nyní zatím zjišťují, co požáru předcházelo. „Máme od svědků několik hlášení, že na poli pracoval kombajn. Ten sám byl v přímém ohrožení v době, kdy požár vznikl. Může to být jedna z příčin, ale nemusí to být finální verze,“ přiblížil Ivo Mitáček. Boj s plameny nakonec trval přes tři hodiny. Při zásahu se nikdo nezranil a předběžné škody odhadli hasiči na půl milionu korun.