Jezerní dóm v Mikulově je znovu otevřen veřejnosti

Mikulov – Správa jeskyně Na Turoldu v Mikulově dnes zpřístupní jednu z největších tamních atrakcí – Jezerní dóm. Jde o nejníže položenou část jeskyně, v níž je jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Již loni byla oficiálně zpřístupněna, ale jen na pouhý měsíc. Pak musel být dóm kvůli spodní vodě, která podzemní síň zaplavila, uzavřen.

Speleologové se léta připravovali na zpřístupnění Jezerního dómu. V hlubokém podzemí vytvořili složité schodiště, aby do něj mohli turisté pohodlně sestoupit. Pod hladinou jezera umístili podvodní světla, která ještě zdůrazňují nádhernou barvu vody v jezírku. Počítalo se také s tím, že z dómu vznikne nová chodba do dalších prostor jeskyně tak, aby v ní vznikl turistický okruh.

Vše zhatila podzemní voda, která loni po zpřístupnění dómu vystoupila na svoji rekordní úroveň - výšku bezmála devíti metrů, čímž byl překonán i rekord z roku 1951. Speleologům nezbylo nic jiného než čekat, až voda opadne, což se stalo nyní.

Hladina ustoupila o tři metry níž a nad jezerem se tak již obnažila první vyhlídková terasa. Přesto návštěvníci Jezerní dóm neuvidí  kompletní. K tomu je třeba, aby voda poklesla o dalších 5 metrů. „Musíme doufat, že voda půjde ještě dolů a umožní nám pracovat na zamýšlených projektech,“ prohlásil vedoucí správy jeskyní Jiří Kolařík.

Spodní voda si v jeskyni dělá, co chce

Podle Kolaříka se dosud nepodařilo zjistit, kdy a za jakých podmínek spodní voda v jeskyni stoupá. Nedá se proto ani odhadnout, jak dlouho současný stav, za nějž je Jezerní dóm přístupný veřejnosti, vydrží. „V dřívějších dobách to bylo tak, že voda půl roku stoupala a dva roky klesala. Nyní však nevíme, kdy nám znovu nastoupá“ poznamenal vedoucí mikulovské jeskyně.

Jezerní dóm je ze zpřístupněné části největším prostorem podzemního komplexu. Je dlouhý 30 metrů a široký 17 metrů, na jeho dně je rovněž k vidění jezero s průzračně čistou, smaragdově zelenou vodou. Vedle toho mohu lidé obdivovat jeskynní výzdobu, která prý nemá jinde obdoby. Vznikala totiž chemickým rozpouštěním. „Je to taková kamenná pěna, ve které jsou krystalky kalcitu. Vyvolává proto u návštěvníků pocit, že se procházejí po dně korálového útesu,“ slibuje lidem Kolařík.

Do budoucnosti správci připravují průchod po dalších trasách jeskyně Na Turoldu, která je celkem téměř tři kilometry dlouhá. „Zatím u nás lidé mohou spatřit pouhý zlomek z celé jeskyně,“ přiznal Kolařík. Turisté tedy nyní procházejí pouze třísetmetrový okruh. Novinkou bude také ozvučení podzemních prostorů.

Z Jezerního dómu vede úzká chodbička do sousední Bílé síně, která je tak těsná, že ji lze zdolat jen po čtyřech. Po jejím rozšíření by turisté prošli nejen Bílou, ale i Kruhovou a Krystalickou síní. Novou atrakcí jeskyně by se stal průchod tektonickou poruchou – úzkou prasklinou dlouhou 18 metrů. Velmi zajímavým úkazem by také měl být Dóm fantazie s výraznou krápníkovou výzdobou. Ta ale bude muset být nejprve obnovena, protože v minulých letech ji návštěvníci silně poničili. Nová trasa vyústí v Balvanitém dómu v horní části jeskyně.