Pardubická radnice chce rušit obvody, opřela se do místostarostů

Pardubice – Atmosféra vztahů mezi pardubickou radnicí a šesti městskými obvody houstne. Poslední spor vyrostl mezi náměstky primátorky a místostarosty některých městských částí. Radnici se nelíbí finanční odměňování neuvolněných místostarostů, to znamená, že nadále docházejí do svého civilního zaměstnání. Pardubická radnice se už dlouho netají chutí zrušit městské obvody. Tvrdí, že by tím ročně ušetřila kolem 20 milionů korun. Podle starostů městských částí se náměstci primátorky snaží kritikou zpochybnit samotné fungování obvodů v očích veřejnosti.

„Z devadesáti procent je to nekontrolovatelná funkce, bez jakékoli možnosti vyhodnocení jejich práce. Těžko říct, za co ty peníze berou,“ říká na adresu místostarostů náměstek primátora František Brendl (Pardubáci). To že fungují jako neuvolnění, jim totiž přináší k jejich platu v běžném zaměstnání dalších až 15 tisíc hurbého měsíčně za funkci místostarosty. Další náměstek Martin Bílek (SPP) prý se dvěma z šesti místostarostů komunikuje živě, o ostatních ale podle vlastních slov ani neví, co dělají.

Místostarostové navštěvují podle zjištění ČT své úřady jen občas. Milan Drahoš z MO Pardubice II – Polabin ale odmítá, že by pobíral peníze za zcela zbytečnou funkci. „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Místostarosta se už z podstaty své funkce podílí na řízení obvodu,“ tvrdí. Starosta Dubiny Vítězslav Štěpánek (ODS) je pro zachování funkce. „Jestli ze zákona tam má být místostarosta, tak tam ten místostarosta je. Já bych také mohl říkat, že nejsou potřeba čtyři náměstci na velké radnici,“ uvedl v reakci na vyjádření Františka Brendla o zbytečnosti obvodů i funkce místostarosty.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)