Díla pro výstavu Best Of… vybírali laici. Servírka, fyzik i moderátorka

Brno – Poněkud netradičně se kurátoři Moravské galerie rozhodli pojmout výstavu Best of…, která vznikla jako součást připomínky padesátileté existence galerie. Vybrat to nejlepší z nejlepšího nedostali za úkol odborníci, ale neprofesionálové z různých společenských i profesních oblastí. Deset děl tak vybírala slovenská moderátorka Adéla Banášová, primátor Brna Roman Onderka (ČSSD), fyzik Petr Hořava nebo servírka Zuzana Holíková.

„Když mě oslovil ředitel Moravské galerie, tak jsem si říkala, že je to hloupé, abych vybírala umělecká díla na výstavu, když jim vůbec nerozumím. Pan ředitel mi ale vysvětlil, že to je přesně záměr,“ popsala začátky projektu servírka Zuzana Holíková.

„Galerie slaví 50 let od svého vzniku a my jsme je chtěli oslavit výstavou, která by nějak zahrnula všechno. Jenom jsme trochu otočili princip Best of výběru, když jsme místo profesionálů nechali rozhodnout laiky,“ vysvětlil kurátor Moravské galerie Petr Ingerle. Deset lidí galerie zvolila ze všech společenských vrstev – politika, celebritu a zástupce vědeckých a praktických povolání.

Deset oslovených lidí si prohlédlo desítky tisíc děl v expozicích, katalozích i v rozsáhlém depozitáři. Díla, která pro výstavu vybrala Zuzana Holíková vybrala, spojuje snaha o zobrazení člověka a jeho osobnosti. „To téma tak nějak vypadlo samo z toho, jaká díla jsem zvolila,“ doplnila Holíková. U každého ze 150 vystavených exponátů je krátký popisek, který návštěvníkovi prozradí důvod, proč si daná osobnost vybrala zrovna toto dílo.

Servírka Zuzana Halíková popisuje svoje dojmy z vybírání děl na výstavu Best of... (zdroj: ČT24)

„Výstava zahrnuje různé styly a doby, vedle sebe tak návštěvníci najdou surrealistický plakát Salvátora Dalího a biedermeierovský nábytek. Netypické pojetí a rozmanitost exponátů výstavu přiblíží širšímu publiku,“ vysvětlil Petr Ingerle z Moravské galerie s tím, že výstava zčásti vypovídá i o vkusu neodborné veřejnosti.

V expozici jsou zastoupeny malby, plastiky, fotografie, nábytek, užité umění a třeba i zbraně nebo umělecké knižní vazby. Nechybí díla známých umělců, například Jana Zrzavého, Jana Preislera a Maxe Švabinského. Exponáty pocházejí z různých dob, od Nesení kříže, které Mistr Rajhradského oltáře maloval někdy kolem roku 1450, až po současné autory. Díla si zájemci mohou prohlédnout do 23. října.