Chebský klášter chátrá, turečtí majitelé s tím nic nedělají

Cheb - Rozpadající se bývalý klášter řádu Milosrdných sester dělá Chebu ostudu. V devadesátých letech ho získal řád v restituci od ministerstva vnitra, za komunistického režimu sloužil objekt jako kasárna pohraniční stráže. V roce 2003 prodaly Milosrdné sestry areál soukromému majiteli. Pak už putoval z ruky do ruky, od roku 2007 patří firmě BETA GAMES, jejíž majitelé podle obchodního rejstříku pocházejí z Turecka.

Podle majitele jedné z chebských projektantských kanceláří Františka Beránka se měl bývalý klášter proměnit v hotel a kasino. Později ale tento záměr turečtí vlastníci změnili na byty, restaurace a prodejny. „Nicméně v rámci krize současný majitel od záměru ustoupil a nic nekoná,“ dodává František Beránek.

Karel Tyrpekl z nadačního fondu Historický Cheb: „Bohužel tato památka se stala předmětem spekulantů. Mám kamarády, kteří tam byli křtěni, i kamarády, kteří tam poslouchali koncert Karla Gotta. Je škoda, aby nám taková památka spadla.“

Radnice přinutila vlastníky zabezpečit areál tak, aby nikoho neohrožoval. Pokyn splnili vyspravením plotu a osazením několika cedulí. Další možné kroky jsou ale vzhledem k velmi omezené dostupnosti vlastníků problematické. Město by mohlo například udělat na vlastní náklady nejnutnější práce a potom vložené peníze exekučně vymáhat. V oblasti teorie je také sankční zvýšení daně z nemovitosti. “Problematické je to v tom, že daň z nemovitosti se musí zvýšit v celém katastrální území dané nemovitosti. To by mělo dopad na další majitele nemovitostí a to já vylučuji,“ říká chebský místostarosta Tomáš Linda (ODS).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na webových stránkách jedné realitní kanceláře se nedávno objevila informace, že majitel nabízí objekt k prodeji za 33 milionů, což je o 16 milionů více, než za kolik ho v roce 2007 koupil.