Jihlavská nemocnice zavádí elektronické objednávání pacientů

Jihlava – Kraj Vysočina doufá, že v nejbližších dvou letech budou zdlouhavé čekací fronty v čekárnách specialistů minulostí. Do nemocničních ambulancí se pacienti budou objednávat na určitou hodinu a den prostřednictvím elektronického systému. Nový systém již Jihlavská nemocnice spustila v červnu u některých specialistů. Kraj Vysočina chce systém elektronického objednávání postupně zavést do všech pěti nemocnic a ještě letos se zapojí například pelhřimovská nemocnice.

Každý den dopoledne jsou čekárny ortopedů plné pacientů. Podobná situace je pak na stejně vytíženém pracovišti ORL v jihlavské nemocnici. „V průběhu prázdnin máme průměrně 60 lidí, mimo prázdniny pak 120–140 ambulantů denně,“ uvedl primář ORL Jiří Musil. Jenže dlouhé čekání lidi obtěžuje. Zdravotní personál se potýká i se slovní agresivitou pacientů, kteří nechtějí na ošetření čekat. „S nevolí lidí se setkáváme, je to docela často zvlášť na ortopedické ambulanci,“ potvrdila staniční sestra Hana Hladíková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Pomoct má pacientům i zdravotnímu personálu nový systém elektronického objednávání pacientů. Jihlavská nemocnice ho spustila u některých specialistů zkušebně v červnu. „Pacienti se můžou z pohodlí domova objednat do ambulancí, které máme v nabídce. Ambulance jim nabízí časy a některé lékaře, které si můžou vybrat,“ doplnila Šárka Kotačková z e-ambulance. Většina pacientů nemá zatím o novém systému ani tušení, proto nemocnice plánuje na podzim tohoto roku větší reklamu projektu.