Majitelé protestují proti odstranění maringotky s občerstvením

Staré Město (Uherskohradišťsko) – Ještě před několika týdny tábořiště bezdomovců, dnes příjemné občerstvení na cyklostezce kolem Baťova kanálu. Maringotka ve Starém Městě u Uherského Hradiště, díky barevné výzdobě přezdívaná Rastabudka, je však trnem v oku stavebnímu úřadu, který si přeje její odstranění. Proti jeho nařízení dnes majitelé Rastabudky zahájili několikahodinový protest sezením na vysokém kůlu.

Jako na bidýlku. Petra Tannera s Robertem Hájkem čeká ještě mnohahodinový maratón v netradiční disciplíně. Střídat se budou po dvou hodinách. „Na tom kůlu budeme sedět, co zdraví dovolí. Jsme na svém pozemku a úřady nám bez nějakého rozumného důvodu brání tady podnikat,“ hájí se Tanner.

Rastabudka narušuje biokoridor

Po cyklostezce podél Baťova kanálu, která vede až do Napajedel, denně projedou desítky lidí. Na jednom z přilehlých pozemků ve Starém Městě jeho majitelé před dvěma týdny vybudovali malé občerstvení v maringotce na kolečkách.

Takzvanou Rastabudku si cyklisté brzy oblíbili. Teď by ale měla zmizet – podle úředníků si totiž majitelé nepožádali o stavební povolení. „Jelikož je to bouda na kolečkách, kterou je možné převážet, předpokládali jsme, že stavební povolení potřeba není,“ tvrdí Hájek. Proti nebyli ani hygienici. Majitelé si však nevědomky koupili pozemek, jenž je součástí biokoridoru.

„Jedná se o biotop určený pro migraci zvířat. V tomto pozemku nesmí být nic umístěno, ani dočasně. Někde se ta zvěř musí pohybovat a musí procházet,“ vysvětlil starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL).

Radnici protest nevzrušil

Pozemek si společníci koupili před rokem. V té době vypadal úplně jinak. „Bylo to místo, kde se střídali bezdomovci s narkomany,“ připustil starosta.

Petr Tanner s Robertem Hájkem se museli pořádně ohánět, aby z něj vytvořili pěkné místo, kterému se cyklisté nebudou s hnusem vyhýbat, ale naopak se tam rádi zajdou osvěžit. „Že tady začneme podnikat, jsme se rozhodli letos,“ řekl Hájek. Nevábné strniště vlastními silami proměnili v oázu klidu uprostřed města. Kromě maringotky s občerstvením postavili také pískoviště a houpačky pro děti a veřejné toalety. Není divu, že se za podnik, který byl v provozu zatím pouhých čtrnáct dní, hodlají bít.

Protest proti zrušení Rastabudky ve Starém Městě (zdroj: ČT24)

Do černého však jejich protest nezamířil – zástupci staroměstské radnice si událost nechali ujít. „Každý podnikatel si nejdříve vyřídí veškeré oprávnění a potom podniká, a tady je to bohužel obráceně,“ vytkl chybu podnikatelům-amatérům Bazala.

Petr Tanner s Robertem Hájkem mají patnáct dní na to, aby požádali o výjimku na odboru životního prostředí. Kladné stanovisko stavebního úřadu však příliš reálné není. A co víc – podnikatelům bez povolení teď reálně hrozí až milionové pokuty.